Jonge Limburgse vrouw strijdt in boomhut voor Lützerath

Gewapend met drie slaapzakken, eten in blik en genoeg water zit een Midden-Limburgse actievoerster (*) al een week in een van de boomhutten in het Duitse dorpje Lützerath, zo'n dertig kilometer over de grens bij Vlodrop. Samen met duizenden andere demonstranten wil ze voorkomen dat het dorp van de aardbodem wordt weggevaagd. "Nu is het wachten tot de politie ons wegjaagt."
De activisten, die strijden tegen de plannen van energiebedrijf RWE om het gehucht te ruimen voor bruinkoolwinning, zijn van alle hoeken uit Duitsland en Nederland met bussen naar Lützerath gekomen. Eén van die activisten is de Limburgse van begin twintig.

Klimaatactiviste

Ze is al vaker naar klimaatdemonstraties geweest, maar dit is de eerste keer dat de vrouw meedoet aan een grote actie. "Ik was eerder ook al een paar dagen hier geweest om te protesteren. Ruim een week geleden ben ik teruggekomen, omdat ik bij de ontruiming wil zijn", vertelt ze tegen L1. Op eigen initiatief besloot ze naar het Duitse dorp te gaan en in te trekken in één van de boomhutten. "Ik woon hier samen met een groepje andere actievoerders die ik hier heb leren kennen", vertelt ze.

Afwachten

Eerder werd al bekend dat het dorp van de rechter mag worden ontruimd. De politie heeft dinsdag alvast een aantal barricades weggehaald en ook een paar actievoerders verwijderd. De Limburgse actievoerster zegt dat ze nog niet de politie in haar nek voelt hijgen. "We weten dat de politie vooralsnog aan de grenzen van het dorp is." De Limburgse verwacht dat deze confrontatie de komende dagen plaats gaat vinden. "We denken dat ze vanaf woensdag hekken gaan plaatsen rond het dorp en het dan stukje voor stukje gaan ontruimen. Waar dat dan begint, moeten we nog maar afwachten."

Eten, water, toilet

De afgelopen dagen is de jonge vrouw samen met de andere actievoerders bezig geweest zich voor te bereiden op wat komen gaat. "We hebben eten in blik ingeslagen, gezorgd voor voldoende water en een wc-voorziening gemaakt met emmers. Nu eten we nog in een gezamenlijke keuken, maar als de chaos straks uitbreekt, gaan we koken op onze eigen gaspitjes. Ook zijn we ons mentaal aan het voorbereiden geweest: hoe gaan we om met politiegeweld, mocht het zo ver komen?"
De houten boomhutten hebben ze geïsoleerd door de kiertjes te vullen en tegen de wanden isolatiemateriaal te bevestigen. "Ik slaap in drie slaapzakken en heb thermokleding aan", vertelt de Limburgse. "Maar met de kou valt het nog mee: het is nu veel warmer dan het normaal gesproken in januari zou zijn, ironisch genoeg."
Lützerath ligt dichtbij de Limburgse grens © Afbeelding: 1Limburg

Spannend

"Het is wel spannend", erkent de jonge vrouw. Ze vertelt dat er al verschillende confrontaties zijn geweest met de politie, waarbij in sommige gevallen pepperspray gebruikt zou zijn, in een poging de demonstranten weg te jagen. "Maar ik heb het ervoor over. Ik maak me zorgen over mijn toekomst als het zo doorgaat met het klimaat. Voor mij is het zo duidelijk dat het fout is wat hier gebeurt. Dat het maar een half uur rijden is, is voor mij nog meer motivatie om hier op te komen voor het klimaat en onze toekomst."

Situatie Lützerath

Op de plek waar het dorpje Lützerath ligt, wil energiegigant RWE bruinkool gaan winnen. Het dorp zou verdwijnen om plaats te maken voor de uitbreiding van de gigantische bruinkoolmijn. Activisten bezetten al ruim twee jaar het dorp in een poging deze plannen te stoppen. Eerder gebeurde al eens hetzelfde bij Hambach, een andere bruinkoolmijn van RWE. De rechter heeft deze week besloten dat de politie Lützerath mag ontruimen en dat zal de komende dagen gebeuren.
*De naam en woonplaats van de vrouw zijn bekend bij de redactie, maar ze wil anoniem blijven.