Waterstand in Maas stijgt: stuwen opgehaald

De Maas © iStock
De waterstand in Maas, Rijn, Waal en IJssel zal de komende tien dagen flink stijgen, als er zoveel regen komt als dinsdag wordt verwacht.
Rijkswaterstaat heeft natuurbeheerders, boeren en gemeenten gewaarschuwd dat vee en losse spullen uit de uiterwaarden moeten worden gehaald, want die gaan onderlopen. Er is geen sprake van alarmerend hoogwater, aldus de waterbeheerder.

Stuwen

De Maas stijgt rond het weekeinde door naar ongeveer 1500 kubieke meter water per seconde bij Eijsden. Ook dat komt met name in de wintermaanden vaker voor, aldus Rijkswaterstaat. Vanwege de stijgende waterafvoer in de komende tijd worden de stuwen in de Maas en de Nederrijn opgehaald, zodat het water makkelijk kan doorstromen.

Uitersten

Afgelopen zomer was er nog sprake van een lage waterstand in de Maas met een afvoer van 25 kubieke meter water per seconde. Het andere uiterste was tijdens het hoogwater van juli 2021 toen de rivier op een gegeven moment 3260 kubieke meter water per seconde afvoerde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!