Natuur houdt zich aan kalender maar is wel wat vroeg

Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht ziet sporen van ontluikende natuur. © L1 (Peter Beeker)
Je moet goed kijken om de bladluizen te zien op de klimopplant maar ze zijn er wel. "Dat is in zekere zin bijzonder want de luizen behoren nog te slapen", legt Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum Maastricht uit.
Er zijn meer bewijzen te vinden voor vroeg ontluikende natuur, als je weet hoe het in elkaar zit. Paul Beuk: "De natuur volgt haar eigen kalender. Op enkele uitzonderingen na volgt alles elkaar op. Het verschil nu is dat de hele kalender naar voren is geschoven."

Van slag

"Vroege vogels", noemt Beuk de groene knoppen aan een tak. "Bomen reageren op de temperatuur. Heel logisch, maar als je constateert dat dit vroeg in het seizoen is dan kun je zeggen dat de natuur van slag is ja."

Fris

De conservator van het Natuurhistorisch Museum is een insectendeskundige. Er krioelt nog weinig, bespeurt Beuk als hij een boomstam nader onderzoekt. "Daar is het deze ochtend toch net te fris voor. Insecten bekijken het van dag tot dag of het nuttig is om actief te worden. Misschien zie je ze hier vanmiddag wél, als de zon deze boom wat opgewarmd heeft."

Broeden

Gras en brandnetels staan er fris bij, ziet Beuk als hij verder loopt. "Gras zou eigenlijk wat gelig van kleur moeten zijn, maar je ziet dat het sappig groen is en al vrij hoog staat. Waarschijnlijk is het makkelijk voor landbouwers om het nu al te oogsten, maar voor vogels die pas in mei in het gras willen broeden, is dat niet goed."

Rekbaar

Paul Beuk: "We weten gewoon nog niet hoe rekbaar de natuur is. Niemand kan voorspellen of deze recordwarmte in januari vanaf nu normaal wordt. Dat is het interessante van klimaatverandering. Je merkt het niet iedere dag, want vandaag is het best wel fris."