Gewurgde groenteteler uit Weert kreeg roesmiddel toegediend

Onderzoek in de woning in Weert waar het lichaam van een man werd gevonden, juli 2022. © Track'88
Een Weerter groenteteler die juli vorig jaar in zijn woning door wurging om het leven is gekomen, kreeg naar alle waarschijnlijkheid chloroform toegediend voor zijn dood. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting in de rechtbank in Roermond.
De Polen Iwona R. (40) en Wojtek C. (41) worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Het lichaam van de man werd op 10 juli in de woning aan de Vlasvenweg gevonden. Hij is wellicht een paar dagen eerder overleden. Iwona R. was dinsdag aanwezig in de rechtbank van Roermond, haar compagnon niet.

Bedwelmende werking

De eerste resultaten van het toxicologisch onderzoek laten zien dat in het hersen- en longweefsel van het slachtoffer chloroform is aangetroffen. Die stof heeft een bedwelmende werking. Het inademen van de damp kan bewusteloosheid veroorzaken. Iwona zou de vloeistof hebben besteld, zegt het Openbaar Ministerie. Uit de politieverhoren komt naar voren dat ze Wojtek aanwijst als dader. "Maar zelf geeft ze weinig antwoorden", aldus de officier van justitie.

Verhulling beroving

Maar waarom is de groenteteler gedood? Het Openbaar Ministerie denkt dat hij om het leven is gebracht om een beroving te verhullen. De Poolse vrouw zou een werkneemster van het slachtoffer zijn geweest. Toch is het vooralsnog onduidelijk of de verdachten iets buit hebben gemaakt.

Wurging groenteteler

De politie sloeg Iwona enkele dagen na de vondst van het lichaam van het slachtoffer in de boeien. Een maand later, in augustus, is Wojtek in zijn thuisland opgepakt en overgebracht naar Nederland. Uit politieonderzoek bleek al snel dat de groenteteler door een misdrijf om het leven was gekomen. Het slachtoffer bleek te zijn gewurgd. Ook was er brand gesticht in de woning van de man.

April verder

Een inhoudelijke zitting waarbij het Openbaar Ministerie een straf eist tegen de verdachten is nog niet gepland. De Poolse vrouw wordt nog psychisch onderzocht. Het duo blijft voorlopig achter slot en grendel.