OM Limburg start onderzoek na White Lives Matter-actie

De projectie op het UWV-pand in Venlo © Youtube
Het Openbaar Ministerie Limburg is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de White Lives Matter-actie op 28 december in Venlo.
Een woordvoerder bevestigt na berichtgeving van NU.nl dat er allereerst onderzocht wordt of strafrechtelijke vervolging mogelijk is. In Venlo was vorige week de tekst 'White Lives Matter' te lezen op het gebouw van het UWV. De tekst werd vanaf een afstand op het gebouw van het UWV geprojecteerd. Ook werden er stickers geplakt op verschillende plekken.

Aanleiding

Het OM start het onderzoek zonder dat er aangifte is gedaan. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo besloot maandag nog geen aangifte te doen en liet weten dat dit geen toegevoegde waarde zou hebben omdat er landelijk al een onderzoek bezig was. Het OM in Rotterdam opende een onderzoek na de projectie van racistische teksten op de Erasmusbrug.
Volgens het OM is er voldoende aanleiding om een onderzoek te openen naar het incident in Venlo. "Het OM in Rotterdam is ook zonder aangifte een onderzoek gestart", laat een woordvoerder weten. Het OM wil naast strafrechtelijke vervolging ook vooral een signaal afgeven. "Wij tolereren deze actie echt niet."

Signaal

De gemeente Venlo liet eerder weten dat dergelijke acties in de toekomst moeilijk te voorkomen zijn. "Door een strafrechtelijk onderzoek te starten willen we ook een signaal afgeven", aldus het OM.
Wie er achter de actie zit is nog niet bekend bij het OM. "Zeker weten we wel dat acties als deze georganiseerd zijn en dat het hier niet om een individu gaat."