Fietsend telefoneren? Boa in Venlo mag je hiervoor beboeten

De proef in Venlo gaat direct van start. © iStock
Telefoneren als je fietst? Of doorlopen als het stoplicht op rood staat? In Venlo kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) je hiervoor een boete geven.
De proef startte in de gemeente Utrecht, maar krijgt een vervolg in kleinere gemeenten waaronder Venlo. Volgens het Rijk spelen boa's een steeds belangrijkere rol in de leefbaarheid en veiligheid van ons land. Ze ondersteunen de politie bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Takenpakket

Het takenpakket van boa's in Venlo is uitgebreid met handhaving op verkeersovertredingen door fietsers en voetgangers. Fietsers kunnen op de bon geslingerd worden wanneer ze geen of onjuiste verlichting hebben, rood licht negeren en bellen of appen. Het boetebedrag voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden, bedraagt 140 euro. Voetgangers riskeren een boete wanneer ze doorlopen terwijl het stoplicht op rood staat.

Waarschuwing

De pilot in Venlo gaat direct van start. "In eerste instantie wordt er op een publieksvriendelijke manier gehandhaafd door een waarschuwing, maar op termijn zullen er ook boetes worden uitgeschreven", aldus de gemeente Venlo.