Heroïne in blikjes tomatenpuree: forse straffen geëist

De heroïne werd verstopt in een deklading van blikken tomatenpuree uit Iran. © iStock
Twee mannen die 1200 kilo heroïne in blikjes tomatenpuree via Venlo het land binnensmokkelden, moeten volgens justitie een jarenlange celstraf krijgen.
Het Openbaar Ministerie (OM) eist in de rechtbank van Roermond een gevangenisstraf van 11,5 jaar en een geldboete van 60.000 euro tegen een 49-jarige man uit Berghem. Tegen een Veghelnaar (57) luidt de strafeis acht jaar en zes maanden gevangenisstraf, plus een geldboete van 40.000 euro.

Vanuit Iran

In januari 2014 controleerden douanemedewerkers twee vrachtwagens in Venlo. In een partij blikken met tomatenpuree werd de heroïne ontdekt. Het was een van de truckers zelf die zijn lading liet controleren door de douane. Hij vertrouwde de inhoud van zijn transport niet, omdat hij in zijn 25-jarige loopbaan nooit eerder tomatenpuree vanuit Iran naar ons land had vervoerd. In Turkije had hij de douane al gevraagd om de lading te onderzoeken, maar bij die controle werd de heroïne niet gevonden. In Venlo vond opnieuw een controle plaats door de douane. Toen werd in beide vrachtwagens een lading van ongeveer 600 kilo heroïne ontdekt.

Verdenkingen

De twee Brabantse mannen zijn volgens justitie verantwoordelijk voor de drugstransporten. Ook wordt het duo verdacht van brandstichting in een horecagelegenheid in Eindhoven en het verkrijgen van een hypotheek op basis van valse informatie.

Miljoenen euro's

In de ogen van het OM hebben de verdachten met eerdere heroïnetransporten en opbrengsten van hennepplantages veel geld verdiend en dat moeten ze terugbetalen aan de Staat. De mannen zouden ruim 22 miljoen moeten terugbetalen.
De rechtbank doet uitspraak op 15 februari.