Akkoord over tien jaar langer openhouden Tihange 3

Kerncentrale Tihange in België © iStock
Kernreactor Tihange 3 in het Belgische Huy, op 60 kilometer van Maastricht, blijft tien jaar langer open. De Belgische regering en eigenaar Engie hebben daarover een bindend akkoord gesloten.
Ook kernreactor Doel 4 blijft open. Beide reactoren zouden aanvankelijk in 2025 sluiten.

Onderhandeling

Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten onderhandelden maanden met Engie over verlenging van de levensduur van Tihange 3 en Doel 4 (bij Antwerpen). De reactoren blijven volgens de regering nog even nodig nu de EU steeds minder aardgas uit Rusland importeert en de transitie naar milieuvriendelijkere energievormen nog lang niet rond is.

Staat deelt mee in kosten

Maar uitbater Engie wil niet alle kosten dragen als de reactoren vanaf 2026 nog eens tien jaar gaan draaien, na een pauze in 2025 voor onderhoud. De Belgische staat stapt daarom voor de helft in om de risico's en baten van de kerncentrales voortaan te delen.

Tihange 1 en 2

Reactor 3 is gebouwd in 1985 en daarmee de jongste van de drie reactoren die op de kerncentrale staan. Reactor 2, die geteisterd wordt door haarscheurtjes, sluit zoals eerder gepland wel gewoon dit jaar. Ook reactor 1 gaat dicht.