Dönerzaken aangeboden op Marktplaats door stijgende prijzen

Döner Kebab © Istock
Hoge energieprijzen, dure olie en frituurvet. Veel ondernemers worstelen met de stijgende prijzen. Met als gevolg dat er tal van dönerzaken hun deuren noodgedwongen sluiten en hun zaak aanbieden op Marktplaats, ook in Limburg.
Wie 'horeca inboedel', 'döner kebab zaak' of 'snackwagen' intikt op Marktplaats of Facebook Marketplace krijgt tal van hits met te koop aangeboden döner grills, frituurpannen, snackwagens, werkbanken en andere horeca toebehoren.

Advertenties

Het grootste deel van de advertenties komt uit de Randstad en Brabant, maar ook in Limburg zijn er enkele ondernemers die hun zaak noodgedwongen moeten sluiten.
Zo ook Fouad Khalid, een Marokkaanse ondernemer die drie jaar lang met zijn snackwagen in de gemeente Peel en Maas op diverse plekken stond. Maar nog langer rondtrekken met zijn rijdende dönerzaak bleek niet haalbaar. En dus besloot Khalid zijn wagen enkele weken geleden op Facebook Marketplace aan te bieden. "Alles wordt duurder. Door corona, maar ook door de hoge inkoopprijzen van olie en energie ben ik genoodzaakt om mijn zaak te sluiten", vertelt hij.

Veel reacties

Khalid stond met zijn broodjes durum, sandwiches en taco’s in onder andere Beringe en Panningen. Zijn klanten vinden het jammer dat hij is gestopt. Hij krijgt nog altijd veel reacties, maar voor hem was het onaanvaardbaar om zijn prijzen te verhogen en bijna 10 euro voor een broodje te vragen aan mensen. "Dat wil ik niet en dat kunnen ook veel mensen niet zelf niet betalen."

Financiële problemen

Khalid is niet de enige ondernemer die noodgedwongen zijn zaak moet sluiten. Uit onderzoek van NRC blijkt dat er meerdere Nederlandse dönerzaken in de financiële problemen zijn gekomen door de toegenomen inflatie en de oplopende energiekosten. Dataonderzoeksbureau LocalFocus kwam in 2019 tot de conclusie dat er in Nederland zo'n 2100 dönerzaken waren. De meeste zaken zijn gevestigd in Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Dat aantal zal naar verwachting afnemen.

Geen koper nog

Khalid heeft vooralsnog geen koper voor zijn snackwagen. "Er waren wel een aantal mensen geïnteresseerd, maar de wagen is nog niet verkocht.” Zelf is hij inmiddels gestart met een nieuwe zaak in boksmachines.