Tekort aan bloeddonoren in Limburg: 'Zijn waakzaam'

Stockfoto © iStock
Limburg komt momenteel zo'n vierduizend bloeddonoren tekort. Door de griepgolf is de opkomst van bloeddonoren veel lager dan normaal in deze periode. Bloedvoorziening Sanquin is nog niet in paniek, maar roept, net als landelijk gebeurt, vaste Limburgse donoren op om bloed af te geven.
"We zijn waakzaam, want er is inmiddels niet meer voor elke bloedgroep de gewenste volle weekvoorraad", meldt bloedvoorziening Sanquin.

Donoren bellen en sms'en

Sanquin Bloedvoorziening deed daarom eerder al een oproep aan geregistreerde donoren voor bloedafname. Afgelopen dagen ging de organisatie zelfs over op actief benaderen door bellen en sms’en.

Griepepidemie

Vanwege de kerstperiode en de griepepidemie lag de opkomst van bloeddonoren in de afgelopen twee weken een flink stuk lager. Wie griep heeft, mag namelijk niet doneren. En dat merkt Sanquin meteen. "Zo'n een op de vijf bloeddonoren is niet op komen dagen", zegt Merlijn van Hassalt, woordvoerder van Sanquin. Het is voor bloedbanken lastig te anticiperen op tekorten omdat mensen zich vaak niet vooraf afmelden voor donatie.

Structureel tekort

"Inmiddels heeft de daling zich weer omgezet in een stabiele lijn en is onze voorraad weer op ongeveer 95 procent." Volgens de woordvoerder is het normaal dat de voorraad in een golvende lijn gaat. "Maar we maken ons wel meer zorgen voor de lange termijn." Nieuwe donoren zijn volgens bloedbank Sanquin daarom hard nodig. "Ieder jaar verdwijnt zo'n tien procent van de donoren." Dat betekent een structureel tekort aan geregistreerde bloeddonoren.

Bloedplasma

"Daarnaast wordt de vraag naar bloedplasma groter. Daardoor moeten we nog harder werken om nieuwe donoren te werven", zegt Van Hassalt. "Bovendien biedt het werven van nieuwe donoren, die natuurlijk altijd welkom zijn, geen onmiddellijk oplossing. Het duurt een paar weken voordat ze aan hun eerste afgifte van bloed toe zijn."

Ouderen loyalere donors

Zowel jongeren als ouderen worden opgeroepen om zich te laten registreren als donor. Toch zijn de jongeren een groep die volgens Van Hasselt meestal maar voor een kortere periode bloed doneren. "We zien dat veel jongeren naar de bloedbank gaan en daar zijn we heel blij mee. Maar na een aantal keer komen ze vaak niet meer terug." Ouderen daarentegen zijn volgens de woordvoerder loyaler en blijven trouw voor afname komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!