Maastricht wil gesprek met verstoorder speech burgemeester

Afbeelding ter illustratie © Frank Moonen (L1)
De gemeente Maastricht wil in gesprek met de man die zondagavond de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Annemarie Penn verstoorde. Dat zegt wethouder Anita Bastiaans.
Actievoerder Stephan van Buren wilde aandacht vragen voor de daklozenopvang in Maastricht. Er zouden te weinig plekken zijn en de opvang aan de Statensingel zou onhygiënisch, onveilig en veel te klein zijn. De man, die met een spandoek de speech van Penn onderbrak, was zelf jarenlang dakloos.

Betrokken

Hoewel hij nu een onderkomen heeft gevonden in Maastricht, voelt hij zich nog altijd betrokken bij de opvang en de mensen die daar komen. Volgens Van Buren wordt er al twaalf jaar door de gemeente een nieuw pand beloofd. "Voor mij was de maat vol, ik wilde media-aandacht. Het was misschien niet netjes maar dit was de enige manier en dat is gelukt", vertelt hij een dag later tegen L1.
De actievoerder zegt de uitnodiging van de gemeente graag aan te nemen en hoopt dat het gesprek iets oplevert.

Geen geschikt pand

De gemeente en de Levantogroep, dat de opvang verzorgt, laten weten dat er nog geen groter pand is gevonden. "De situatie is bekend, maar het is niet eenvoudig om iets te vinden. De buurt moet worden geïnformeerd en de gemeenteraad moet akkoord gaan", zegt een woordvoerder van de gemeente Maastricht. Het pand aan de Statensingel is vorig jaar nog opgeknapt en de hygiëne is er in orde.

Conflicten

Volgens de locatiemanager is er plek voor maximaal twintig personen en maken op dit moment zo'n tien mannen en vrouwen gebruik van de opvang. Ze delen een slaapzaal en kunnen gebruik maken van drie wc's en douches. "Geen ideale situatie", erkent de manager. Volgens bewoners kan het leiden tot diefstal en ruzies. "Jaren geleden is het zelfs helemaal misgegaan toen iemand is overleden als gevolg van een ruzie tussen twee bewoners. Zoiets mag natuurlijk niet gebeuren, het moet veilig zijn," zegt Van Buren.
Wanneer het gesprek tussen de gemeente en de voormalige dakloze plaatsvindt, is nog niet bekend.