Oekraïners vieren kerst: 'We kunnen de traditie voortzetten'

Het gezin verblijft in Heythuysen © Pascal Courbois (L1)
Geert van Roij uit Heythuysen zou in eerste instantie Julia en haar vier kinderen van 1, 6, 10 en 11 jaar tot september opvangen. Maar omdat de situatie in Oekraïne niet goed is blijft het gezin na 10 maanden nog steeds bij Geert en viert het vandaag Orthodoxe Kerstmis.
"We hebben de Oekraïense kersttraditie voort kunnen zetten. De kinderen hebben van deur tot deur kerstliedjes uit Oekraïne gezongen en ook snoep opgehaald", zegt Julia Gorova, moeder van de vier kinderen. Zaterdagavond zullen de kinderen de cadeautjes die onder de kerstboom liggen open mogen maken en zullen ze gezamenlijk met Geert een Oekraïens kerstmaal nuttigen.

Gezondheid

Voor Geert is het vorig jaar niet helemaal goed verlopen. Zijn gezondheid heeft hem in de steek gelaten waardoor hij in oktober een openhartoperatie moest ondergaan. Daardoor was het Oekraïens gezin drie weken alleen in zijn huis. Maar dat is allemaal onder het toeziend oog van zijn zus goed gegaan. "Ze kennen de weg", volgens Geert.

Terug naar huis

Wanneer de familie terug kan naar Oekraïne is niet duidelijk. Misschien in maart of april, maar dat is afwachten. Geert heeft geen moeite met een langer verblijf van het gezin.
"We bekijken de situatie hoe het thuis in Oekraïne gaat. Ik heb alle ruimte en de vrijheid. Als ik van mijn operatie goed genezen ben, ga ik zelf een reisje maken. Dan zijn ze ook alleen. Ik heb er geen moeite mee als ze langer moeten blijven", vertelt hij.

Zelf wegbrengen

Geert wil het gezin, als de situatie het toelaat, zelf naar Kiev brengen. Tegen die tijd wil hij een actie opstarten om een busje te regelen om dat mogelijk te maken.