Schatgravers en koopjesjagers slaan hun slag op boekenbeurs

Het Blariacumcollege in Blerick staat letterlijk vol met boeken. © L1 (Peter Beeker)
Het gaat storm lopen op de boekenbeurs in Blerick. Zeker op dag één van de tweedehands boekenmarkt in het Blariacumcollege is het altijd erg druk.
"Voordat we los gaan staat er al een rij voor de deur", zegt Bill Steenks van Stichting Boeken steunen Mensen.

Veel boeken

150.000 titels staan er dit jaar. "Zoveel boeken hebben we nog nooit kunnen plaatsen", zegt Steenks. "Dat is prachtig. De belangrijkste reden is dat we dit jaar meer plek hebben omdat we de jaarlijkse boeken- en platenbeurs van elkaar scheiden."

Juweeltjes

Alle denkbare categorieën zijn vertegenwoordigd. Alles staat keurig gecatalogiseerd in een eigen rij of klaslokaal. Zo zijn er ontelbare boeken over geschiedenis, hobby's, Limburgensia, literatuur en erotiek. Geert Hendrikxs laat een doos zien met absolute juweeltjes. "Dit is voor de specialisten. Hier zit een boek bij uit de 18de eeuw. We vragen er duizend euro voor."

Armoede

De boekenbeurs is het werk van Stichting Boeken Steunen Mensen. Dat is een vrijwilligersorganisatie die projecten sponsort met geld. "We steunen initiatieven in de regio die zich richten op armoede en jeugd. Gemiddeld brengt deze driedaagse beurs 50.000 euro op voor onze stichting," zegt Steenks.

Hektisch

Maar liefst 135 vrachtwagenpallets zijn uitgeladen en moeten gesorteerd worden voordat de deuren open gaan. "Hectisch maar het komt altijd goed", vertelt vrijwilliger José Gietsels als ze de zoveelste doos volgeladen met boeken aanpakt.