Venlo sluit fancafé wegens 'dreiging' Duitse supporters

Stadion De Koel in Venlo met het standbeeld van clublegende Jan Klaassens. © Jack Kochanowski
Het fancafé van VVV-Venlo blijft vrijdagavond gesloten, omdat er sprake zou zijn van 'dreiging' van de openbare orde. Een Duitse supportersgroep zou namelijk de wedstrijd komen bezoeken.
Dat het bezoek leidt tot een dreigende situatie, zorgt voor de nodige gefronste wenkbrauwen binnen de VVV-aanhang. Bronnen rondom de club bevestigen namelijk dat het om een bevriende Duitse supportersgroep gaat. "Dat is dit seizoen al vaker gebeurd en er is nog nooit iets voorgevallen."

Dreiging

Het besluit om fancafé 'Beej Jan' gesloten te houden komt na overleg van de lokale driehoek. Deze lokale driehoek is een overlegorgaan dat bestaat uit de lokale overheid, politie en het Openbaar Ministerie. "Op basis van een vooronderzoek heeft de driehoek dit besluit moeten nemen", laat een woordvoerder van de gemeente Venlo weten.

Uitleg

"De mensen die dit besluiten, staan heel ver van VVV af en snappen niet dat ze de avond van honderden mensen op deze manier verstoren", legt supporter Luc van Sas uit. Van Sas diende bij de politie een Wet open overheidverzoek (Woo) in. "Ik wil dat er juist ophef ontstaat over dit besluit. Dit mag namelijk best wel eens uitgelegd worden, want het is voor supporters niet meer te volgen." Burgemeester Antoin Scholten van Venlo zegt dat het besluit is genomen uit veiligheidsoogpunt. "Voor de driehoek is dit geen makkelijk besluit om te nemen, maar de veiligheid van supporters gaat boven alles."

Onrechtvaardig

VVV-directeur Marco Bogers betreurt het besluit. "We moeten het respecteren, maar het voelt erg onrechtvaardig", legt hij uit. VVV woont de overleggen van die driehoek bij als organiserende partij van een dergelijk evenement, in dit geval dus de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. "Wij hebben zeker inbreng en er wordt ook naar onze argumenten geluisterd. Maar het besluit wordt door de driehoek genomen en dat hebben wij te respecteren. De sluiting van het fancafé kost ons makkelijk duizenden euro's. Dat zijn serieuze bedragen." Burgemeester Scholten laat weten dat maar al te goed te realiseren. "Het is spijtig dat deze groep welwillende supporters de dupe worden van een kleine groep die het verpest."
De sluiting van het café komt bovenop het verplichte vervoer met de bus waar VVV-supporters gebruik van moeten maken als de ploeg het maandag 16 januari opneemt tegen Jong PSV. "Werkelijk een belachelijk besluit", laat Van Sas weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!