Borstreconstructie na kanker: 'Ik wilde geen implantaten'

Afbeelding ter illustratie © L1 (Sjoerd Van Heugten)
Amputatie is een veelgebruikte medische stap na die volgt op de diagnose borstkanker. Voor vrouwen die daarna een borstreconstructie willen, wordt vanaf 1 januari 2023 een nieuwe methode vergoed door de zorgverzekeraars.
Bij borstreconstructie wordt gebruik gemaakt van eigen vetweefsel. De methode is de afgelopen jaren onderzocht door een team onder leiding van Maastricht UMC+

Implantaten en DIEP Lap

Door deze methode is er een derde optie voor borstreconstructie toegankelijk voor patiënten. Voorheen waren de implantaten of een zogeheten DIEP lap-ingreep methodes die werden gebruikt. Bij die laatste wordt huid- en vetweefsel weggenomen van de buik en teruggeplaatst op de plaats van de borst. Uit onderzoek van Het Maastrichtse universiteitsziekenhuis is gebleken dat reconstructie met alleen eigen vetweefsel ook een veilige en effectieve behandeling is. Daarom is het nu onder voorwaarden mogelijk om dit vergoed te krijgen bij zorgverzekeraars. Simpel gezegd wordt vet weggezogen bij bijvoorbeeld de heup, dijbenen of buik en wordt dit weer geïnjecteerd in de borst.

Impact

Marion Willemsen uit Maastricht was een van de eerste vrouwen die gebruik kon maken van de methode. Zij maakte deel uit van het onderzoek in 2017. "Hoe gek het ook klinkt, maar ik was blij dat ik deze operatie kon ondergaan. Ook al heb je net te horen gekregen dat je borsten geamputeerd moeten worden", vertelt Willemsen. "Ik wilde geen implantaten, ze waren negatief in het nieuws geweest en ik wilde geen vreemde voorwerpen in mijn lichaam. In eerste instantie wilde ik zelfs geen reconstructie. Gelukkig kreeg ik de tijd om goed na te denken en ik wilde mezelf uiteindelijk toch meer vrouw voelen. Voor mezelf, maar ook voor mijn man."

Waardevol

Een borstreconstructie is meer dan alleen een lichamelijke ingreep, stelt plastisch chirurg en onderzoeksleider Andrzej Piatkowski: "Het gaat ook over de mentale gezondheid, dat wordt vaak onderschat. Het is voor veel vrouwen belangrijk voor hun zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. En niet alle methodes zijn voor iedere patiënt geschikt. Het is heel fijn dat we nu een derde optie hebben. Een grote stap voorwaarts voor borstkankerpatiëntes."
Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor de borstreconstructie met eigen vetweefsel is dat een patiënte geen bestraling ondergaat of heeft ondergaan. Chirurg Piatkowski hoopt dat het op termijn ook voor deze groep toegankelijk wordt met nieuw onderzoek.