Uitvaart paus kijken op tv: 'Zal wel druk zijn in Rome'

De gezamenlijke huiskamer in Huize St. Jozef in Valkenburg. © L1 (Peter Beeker)
In Huize Sint Jozef in Valkenburg hebben de zusters van weleer en de bewoners de overleden Paus Benedictus geëerd. Ze hebben samen naar de uitvaart gekeken.
"Staat de tv niet te hard voor u?" Teamleider Michel Frijns informeert even voorzichtig voordat enkele bewoners van Huize St. Jozef zich op de bank settelen om naar de uitvaartdienst van paus Benedictus te kijken. Het woonzorggebouw ligt naast het oude verlaten Jezuïetenklooster in Valkenburg. Huize St. Jozef is een plek waar 15 bejaarde zusters en 16 andere bewoners samen onder één dak leven.

Rustige man

"De zusters hebben hun eigen ritme en daar passen mijn ouders zich op aan. Dat vinden ze fijn." Sylvia Costongs-Hamers is op bezoek. Vader Wiel en moeder Roos zitten voor de televisie om niets te missen van de plechtigheden op het Sint-Pietersplein in Rome. "Ik vond het een rustige man en een goede paus", zegt Wiel Hamers (91). Hij was er graag bij geweest, vandaag in Rome vertelt Wiel. "Ik ben niet uitgenodigd voor de koffietafel. Het zal wel druk zijn."

Eigen kapel

Sylvia legt uit waarom deze dag zo belangrijk is voor haar ouders: "Ze zijn beide opgegroeid met het geloof. Mijn vader heeft 80 jaar gezongen in het kerkkoor." Wiel en Roos zijn gewend om naar de kerk te gaan. In Huize St. Jozeph is dat eenvoudig. "We hebben een eigen kapel waar wel vijf keer per dag een mis is", zegt Michel Frijns.

Vaticaanstad

De zusters wonen in een apart gedeelte van het zorghuis maar alle bewoners treffen elkaar regelmatig tijdens het eten in de gemeenschappelijke woonkamer. Inmiddels zijn zo'n tien mensen aangeschoven voor de televisie. Gekletst wordt er bijna niet. Alle aandacht gaat naar de tv-registratie vanuit Vaticaanstad. "Ik zou geen paus willen zijn", vertelt Wiel Hamers." Je moet het voor iedereen goed doen. Zo iemand hebben ze nog nooit gevonden en dat zal ook wel nooit gebeuren."