Onderzoek naar 'White Lives Matter'-actie UWV-gebouw Venlo

Projectie op het UWV-gebouw in Venlo © YouTube
In Venlo was vorige week de tekst 'White Lives Matter' te lezen op het gebouw van het UWV. De tekst werd vanaf een afstand op het gebouw van het UWV geprojecteerd.
De gemeente gaat onderzoeken welke stappen er nu mogelijk worden genomen.

On-Venlose actie

Filmpjes op sociale media laten zien dat de tekst in de laatste dagen van 2022 op het gebouw te zien was. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo onderzoekt welke mogelijkheden er voor de gemeente Venlo liggen. "Allereerst wil ik stellen dat dit een verwerpelijke en on-Venlose actie is", aldus burgemeester Scholten. Maandag gaat hij in overleg met de politie onderzoeken welke stappen Venlo hiertegen kan nemen. Het Openbaar Ministerie in Limburg wacht vooralsnog een eventuele aangifte af voordat justitie over de actie in Venlo in stappen kan ondernemen.

Boos

Het UWV in Venlo is ontsteld over de actie. "UWV is er voor ons allemaal en wil dat iedereen kan meedoen in de samenleving", aldus een woordvoerder. "Dat juist ons kantoor in Venlo is misbruikt voor de projectie van deze verwerpelijke, discriminerende tekst vinden wij dan ook onacceptabel." Het UWV is in contact met de gemeente Venlo over mogelijke vervolgstappen.
Uit het beeld is af te leiden dat de leus vanaf de Prinsessesingel in Venlo is geprojecteerd op het gebouw. Dat is een afstand van zo'n 150 meter.

Stickers

Naast de geprojecteerde letters werden er in de gehele stad ook verschillende stickers met de leus 'White Lives Matter' opgeplakt. "Er is onmiddellijk ambtelijk opdracht gegeven om die stickers te verwijderen." Dergelijke stickers zijn niet nieuw in het Limburgse straatbeeld. Zo werden er de afgelopen periode al stickers geplakt in Maastricht en in Sittard.

Extreemrechts

De term 'White Lives Matter' wordt volgens NU.nl veelal gebruikt om aan te geven dat witte levens meer waard zijn dan zwarte levens. Verder is de leus in Amerika bekender gemaakt door de extreemrechtse groepering Ku Klux Klan.
Ook in Rotterdam, op de Erasmusbrug, werd de leus tijdens de jaarwisseling geprojecteerd. Bij het OM loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar die actie.