Roof peperdure horloges juwelier: OM legt onderzoek stil

Dure horloges worden in een sporttas gestopt. © Screenshot bewakingsbeelden
Justitie wil diegenen die verantwoordelijk zijn voor de miljoenenroof bij een Maastrichtse juwelier, kerstavond 2018, het liefst voor de rechter brengen. Dat gaat echter niet gebeuren, omdat de verdachten na al die jaren nog steeds niet zijn gevonden.
Serviërs Darko D. (47), Denis M. (48) en Slavisa N. (40) stonden gesignaleerd, maar van hen ontbreekt nog ieder spoor. "Het onderzoek is stilgelegd", bevestigt een woordvoerster van justitie na berichtgeving van De Limburger.

Interpol

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft via Interpol geprobeerd een onderzoek te forceren, maar dat heeft niet geleid tot de gewenste resultaten. "Zodra er nieuwe informatie binnenkomt, wordt het onderzoek heropend", aldus de justitiewoordvoerster.

Raam

Het is kerstavond 2018 wanneer twee gemaskerde mannen juwelier Burger, toen nog gevestigd aan de Platielstraat in de provinciehoofstad, naar binnen weten te glippen. Via een ladder tegen de gevel breken ze kinderlijk eenvoudig een raam open. De inbrekers slaan de vitrines aan gort en vullen hun sporttassen met peperdure horloges. Met de buit klimmen ze vervolgens weer uit het raam en nemen de benen. De schade? Ruim 1,3 miljoen euro.
De bewakingsbeelden van de roof zijn hier te zien:

Bewijs

Nasuf R. (57) uit Bosnië en zijn Servische kompanen Darko, Denis en Slavisa kwamen in beeld. Ook Serviër Lazar J. (55) zou een rol hebben gespeeld in de miljoenenklus. Het vijftal zou volgens de politie rondom de horlogediefstal in hotel Du Pont in Maasmechelen hebben geslapen en vergaderd. Na de missie in Maastricht vertrokken vrijwel alle mannen naar hun thuisland. Alleen Nasuf bleef in Nederland. In 2021 besloot de rechter de zaak tegen Nasuf te beëindigen wegens gebrek aan bewijs. Serviër Lazar zat even in voorarrest, maar hij werd vrijgelaten omdat het bewijs te dun was.

Vrijspraak

Begin maart moet Lazar voor de rechter verschijnen. Justitie gaat om vrijspraak vragen, omdat de zaak dus niet afgerond kan worden. "Dat is nodig. Anders zou hij voor eeuwig in het systeem blijven staan vanwege die inbraak", legt de justitiewoordvoerster uit.