L1mburg Centraal: Bevolkingsgroei door komst Oekraïners

Geert van Roij uit Heythuysen en Julia uit Oekraïne. © L1 (Gerard Pansier)
Bevolkingsgroei vooral door komst Oekraïense vluchtelingen en theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd neemt afscheid. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
L1mburg Centraal van woensdag 4 januari 2023:

Bevolkingsgroei vooral door komst Oekraïense vluchtelingen

De Limburgse bevolking is in 2022 stukken harder gegroeid dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Per 1000 inwoners kwamen er gemiddeld 9,3 bij. Het jaar ervoor waren dat nog drie. De groei is veroorzaakt door de toegenomen immigratie, onder andere vanuit Oekraïne. In onze provincie zijn twee gemeenten gekrompen, Stein en Simpelveld. De rest is gegroeid. In de gemeente Gennep nam de bevolking het meeste toe.

Mis in Roermond voor overleden emeritus-paus

In de Sint-Christoffelkatherdaal in Roermond is een requiemmis opgedragen voor emeritus-paus Benedictus XVI, die vorige week is overleden. Hulpbisschop Everard de Jong leidde de mis. De uitvaart van emeritus-paus Benedictus XVI is donderdag, in Rome.

Theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd neemt afscheid

Bijna dertig jaar stond hij aan het roer van de Parkstad Limburg Theaters, in Heerlen en Kerkrade, maar nu is het mooi geweest. Bas Schoonderwoerd is met pensioen. Hij maakte het theater in Heerlen tot wat het nu is, namelijk het grootste theater van Limburg met verreweg de meeste voorstellingen.

Boer gezocht die Venraynaar redde in de Elfstedentocht

26 jaar na de laatste Elfstedentocht is John de Langen nog steeds op zoek naar Friese of Groningse boer een die met hem schaatste. De Venraynaar schaatste drie maal de Tocht der Tochten. De laatste keer, in 1997, was het bijna niet gelukt om de finish te halen, totdat John onverwachts hulp kreeg van 'De Blauwe Engel', een boer op schaatsen in een blauwe werkoveral.

Handbaldoelman Thijs van Leeuwen klaar voor WK

De Nederlandse handballers van Oranje zijn volop aan het trainen voor het wereldkampioenschap later deze maand. Tijdens het EK vorig jaar moest doelman Thijs van Leeuwen in allerijl afreizen naar Hongarije om bij Oranje onder de lat te gaan staan. Oorzaak was de zoveelste coronabesmetting in de spelersgroep,