Bewoners Versiliënbosch trots op resultaten woonprotest

Bewonerscomite in overleg met Woonpunt © L1
Ze zijn gehoord en de woningcorporatie heeft toegegeven dat er iets moest gebeuren. De inwoners van de Heerlense wijk Versiliënbosch zijn trots op de resultaten van hun protesten afgelopen zomer.
Woningcorporatie Woonpunt voerde naar aanleiding van de bewonersprotesten drie onderzoeken uit in de Heerlense volkswijk.

Onderzoeken

"Dat waren onderzoeken naar de vochtproblematiek en naar de technische staat van de huizen. Zijn ze überhaupt nog te renoveren? En we hebben gekeken naar eventuele status van erfgoed en de monumentale status van deze mijnwerkershuizen", zegt Kelly Regterschot, directeur wijkontwikkeling van Woonpunt. Uitkomst van de onderzoeken was dat Woonpunt vooral gaat inzetten op nieuwbouw, waarbij het stratenpatroon wordt gehandhaafd. 219 woningen worden gesloopt.

Opluchting

Veel bewoners zijn blij met de oplossing van nieuwbouw. Manuela Cörvers kampte al jaren met ernstige vochtproblemen. Dat nam dusdanig ernstige vormen aan dat haar toilet alleen te bereiken was door een klauterpartij over een groot gat in de grond. "De onderzoeken hebben uitgewezen dat het vochtprobleem in mijn huis niet op te lossen is. We moeten realistisch zijn, de meeste huizen hier zijn zo slecht dat we blij mogen zijn met nieuwe woningen", aldus Cörvers.

Tegenstanders

Niet alle bewoners in Versiliënbosch waren enthousiast over de nieuwbouwplannen. "Ik heb geen last van vocht en ik woon prima", vertelt Marion Kroes. "Ik betaal nu 300 euro huur, dat krijg ik natuurlijk nooit meer. Maar Woonpunt heeft aangegeven wat het zou kosten om de woning te gaan renoveren. Dan heb ik nog steeds een huis van 100 jaar oud, met nog steeds gas, zonder zonnepanelen. En veel mensen in de buurt hebben wel veel vochtproblemen. Daarom ben ik nu toch een voorstander van de plannen."

Bewonerscomité

Het actiecomité van afgelopen zomer werd getransformeerd in een bewonerscommissie, die als aanspreekpunt diende voor de woningcorporatie. Dat had als groot voordeel dat zowel Woonpunt als de wijkbewoners een aanspreekpunt hadden. Verschillende bijeenkomsten leidden afgelopen maanden tot de nieuwe woonstrategie in Versiliënbosch. "Het was goed dat de bewoners zich lieten horen", zo kijkt Kelly Regterschot terug. "Zo kwam het probleem op het netvlies. We hebben samen stappen gezet naar deze uitkomst. Het was goed om een aanspreekpunt te hebben, want we kunnen niet met 295 individuele bewoners overleggen."

2026

Woonpunt verwacht dat in 2026 kan worden gestart met de sloop en nieuwbouw van de woningen uit de eerste fase. In totaal moet de woningstichting zo'n 3200 tot 4000 woningen volledig verduurzamen. Materiaal en mankracht is daarbij een uitdaging, zoals in veel bouwprojecten. "In onze nieuwbouwprojecten lopen we aan tegen het probleem dat er geen warmtepompen geleverd kunnen worden, zodat we die projecten niet kunnen afronden. Of dakpannen bijvoorbeeld. Soms zijn er te weinig handjes om het werk uit te voeren, niet genoeg arbeidskrachten. Dat is de komende jaren wel een uitdaging."