Nog niet overal helderheid over vergoeding ziekenhuiszorg

VieCuri in Venlo © Omroep Venlo
Meerdere ziekenhuizen zijn nog steeds in onderhandeling met zorgverzekeraars.
Dat blijkt uit een rondgang van het ANP onder nagenoeg alle ziekenhuizen in Nederland. Wie een zorgverzekering kiest, weet daarom soms niet zeker of de zorg bij een ziekenhuis wel wordt vergoed.

Afspraken

Onder andere het Laurentius Ziekenhuis in Roermond verwacht niet voor 1 februari met alle verzekeraars een afspraak te hebben. Sommige ziekenhuizen, zoals het VieCuri in Venlo en Venray, weten helemaal niet of ze met alle verzekeraars een contract kunnen sluiten.
Verder lopen er in meer dan 20 ziekenhuizen in het land nog onderhandelingen. Dat is onder andere het geval bij het Flevoziekenhuis in Almere, Medisch Centrum Leeuwarden en het Dijklanderziekenhuis in Hoorn en Purmerend.

Wisselen zorgverzekeraar

Eens per jaar kunnen mensen wisselen van zorgverzekeraar. Wie dat wil, moet voor 1 januari de lopende verzekering opzeggen. Voor 1 februari moet de nieuwe verzekering zijn afgesloten. Bij het kiezen kun je de vraag laten meewegen bij welke zorgverlener een verzekeraar zorg vergoedt. Dat kan van belang zijn als je bijvoorbeeld voor een behandeling naar een bepaald ziekenhuis wil.

Moeizaam

De gesprekken met de ziekenhuizen gaan dit jaar extra moeizaam. Dat komt onder meer door de hogere kosten voor energie, personeel en materialen. Ziekenhuizen willen daarvoor gecompenseerd worden.
De Consumentenbond zegt dat mensen die een nieuwe verzekering willen afsluiten 'voor nare verrassingen' kunnen komen te staan. De bond adviseert mensen 'heel goed te kijken' of een verzekeraar wel een contract heeft met het ziekenhuis. Dat advies geven ook meerdere ziekenhuizen. Als jouw verzekering geen contract heeft met een ziekenhuis en je wil daar toch in behandeling, zul je in veel gevallen een deel van die zorg zelf moeten betalen. Spoedzorg wordt overigens overal vergoed.

'Niet de dupe'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) liet eerder weten dat 'de consument in ieder geval niet de dupe mag worden van de stroeve onderhandelingen'. De autoriteit wijst er wel op dat wie al in behandeling is bij een bepaalde behandelaar, de zorg ook in het nieuwe jaar vergoed krijgt door de verzekeraar, ongeacht of er een nieuw contract is gesloten.