Kernen leefbaarder maken gaat nog jaren duren

Beesel zet zich in voor leefbaarheid in kernen. © iStock
De gemeenten Beesel en Voerendaal gaan participeren in 'Town Deal Sterke Streken'. Dit project richt zich specifiek op de problematiek van kleinere en middelgrote gemeenten.
Het is een aanvulling op de voor de grote steden al langer bestaande City Deals. Maar de kernen in onder meer Beesel en Voerendaal leefbaarder te maken, gaat nog jaren duren.

Leefbaarheid

Het project Town Deal focust zich op het stimuleren van een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat zodat kernen leefbaar blijven. Een aantal gemeenten heeft bevolkingsdaling in het verschiet door vergrijzing en ontgroening, in andere gemeenten wordt groei gehinderd door gebrek aan woningen of passende werkgelegenheid.

Woningen

Burgemeester Bob Vostermans van Beesel is blij met dit project, vertelt hij woensdagochtend op L1 Radio. Maar wat gaan de inwoners ervan merken? "De komende jaren gaan we voldoende woningen bouwen, zodat jongeren niet naar Roermond of Venlo hoeven te verhuizen. Ze kunnen dan bij ons, in Reuver en Beesel, een plekje vinden. Ook de supermarkt blijft."

Plek voor iedereen

De burgervader geeft wel toe dat het een project van lange adem is. "Voordat je een nieuwe wijk hebt gebouwd, ben je een aantal jaren verder." Wanneer is het project in zijn ogen geslaagd dan? "Als onze burger er iets van gaat merken. Ondernemers en inwoners moeten een plekje kunnen vinden, dan is het een geslaagd project voor mij", aldus Vostermans.