Zorgen over jonge daders en slachtoffers van geweld

Stockfoto © iStock
Het hoog aantal geweldsdelicten bij jongeren veroorzaakt grote zorgen bij de politie. De slachtoffers en daders worden steeds jonger. "Vooral bij de daders is het zorgelijk."
Volgens Wim Frenken, waarnemend sectorhoofd dienst regionale recherche, moeten ouders, scholen en maatschappelijke organisaties hun verantwoordelijkheid nemen. "De politie kan dit niet alleen."

Messen op zak

Frenken zegt ook dat tijden veranderd zijn. "Vroeger werden ruzies in het uitgaansleven met de vuist opgelost. Maar nu nemen jongeren messen mee. 'Waarom neem je een mes mee'", vraagt Frenken zich af. Die vraag speelt niet alleen bij de politie. Ook straatcoach Ilkay Sevindi ziet dat jongeren steeds vaker messen op zak hebben. "Ze zeggen dat ze messen hebben om hun te beschermen. Maar waar willen ze zich tegen beschermen, vragen wij dan af."
Volgens de straatcoach uit Parkstad kan de politie hier moeilijk tegen optreden. De ouders spelen een belangrijke rol. "Ouders moeten de controle op hun kind beter uitvoeren. Je merkt dat er een drang is, vooral op sociale media, om met messen en machetes te zwaaien. Ik denk dat ouders beter moeten volgen wat hun kinderen op sociale media allemaal zien."