Woonpunt moet duizenden woningen verduurzamen voor 2030

Woonpunt moet de komende jaren zo'n 600 woningen per jaar gaan verduurzamen © iStock
Woningcorporaties hebben de forse opgave de huurwoningen te verduurzamen. Corporaties krijgen daarvoor extra investeringsruimte van het kabinet. In de verduurzamingsplannen van woonminister Hugo de Jonge is vastgelegd dat er vanaf 2030 geen woningen meer mogen worden verhuurd met een slecht energielabel. Voor woningcorporatie Woonpunt betekent dat: voor 2030 maar liefst 3200 woningen energiezuinig maken.
Wim Hazeu, bestuurder van Woonpunt, vertelt in de uitzending van L1mburg Centraal over de enorme klus. Zo moet Woonpunt de komende jaren zo'n 600 woningen per jaar gaan verduurzamen. "Dat doen we ook door honderden woningen te vervangen voor nieuwbouw", aldus Hazeu.

Grondwaterprobleem

Een aantal woningen is in zo'n slechte staat, bijvoorbeeld in de Heerlense wijk Versiliënbosch, dat ze in 2026 worden gesloopt en dan opnieuw moeten worden gebouwd. Volgens Hazeu heeft dat zover kunnen komen door een hardnekkig grondwaterprobleem. "Daar is heel veel onderzoek naar gedaan, en we zijn met de buurt in gesprek geweest, en het lijkt erop dat we de woningen moeten vervangen omdat het probleem 'eronder' zit."

Verbeterslag

Hazeu erkent wel dat er bij sommige woningen nog een grote verbeterslag kan worden gemaakt: "Voornamelijk bij de woningen die een slecht energielabel hebben." Het hele gesprek is hieronder terug te bekijken.