L1mburg Centraal: Bezorgdheid over jonge daders van geweld

Afbeelding ter illustratie © iStock
Nederland op één na favoriete buurland voor Duitsers. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van dinsdag 3 januari 2023.

Politie bezorgd over jonge daders en slachtoffers van geweld

Het hoge aantal geweldsdelicten in Limburg leidt tot grote zorgen bij de politie. maandag meldden we al dat het aantal dodelijke slachtoffers in Limburg afgelopen jaar met 17 sterfgevallen aanzienlijk hoger lag dan in de jaren ervoor. De politie trekt nu aan de bel over de leeftijd van de daders en slachtoffers van geweldsdelicten. Vooral ouders, maar ook scholen en andere maatschappelijke organisaties zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zo vindt de politie.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Oekraïners hopen op een beter jaar

2023 zal ook in het teken staan van de Oekraïense vluchtelingen in Limburg. Spannend voor Jos Smeets, die bij zijn zoon introk om zijn eigen woning beschikbaar te stellen aan twee Oekraïense moeders en hun kinderen. Evgenia en Anzhelika hopen op een snel einde van de oorlog, maar vrezen het ergste.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Hoe maak je huurwoningen snel energiezuinig?

Woningcorporaties hebben de forse opgave de huurwoningen te verduurzamen. Corporaties krijgen daarvoor extra investeringsruimte van het kabinet. In de verduurzamingsplannen van woonminister Hugo de Jonge is vastgelegd dat er vanaf 2030 geen woningen meer mogen worden verhuurd met een slecht energielabel. Voor woningcorporatie Woonpunt betekent dat: voor 2030 maar liefst 3200 woningen energiezuinig maken. Lukt dat? In de studio Wim Hazeu, bestuurder Woonpunt.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Openbaarheidsdag bij Historisch Centrum Limburg

Bij de start van het nieuwe jaar vervallen weer allerlei termijnen waardoor archieven openbaar worden. Enkele beheerders van archieven organiseren daarom de Openbaarheidsdag. Het Historisch Centrum Limburg doet dit jaar voor het eerst mee. Het is vooral bedoeld om historische archieven wat meer onder de aandacht te brengen van het publiek.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Nederland op één na favoriete buurland voor Duitsers

Nederland scoort goed bij onze oosterburen. Dat blijkt uit een enquête waarin Duitsers gevraagd werd naar hun favoriete buurland. Van de negen buurlanden van Duitsland komt Nederland op plek twee van meest favoriete landen. Alleen Oostenrijk is populairder.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Dubbel Goud: Jessica Blaszka

Het was een bijzondere jaarwisseling voor een aantal Limburgse topsporters. Zij vierden die voor het eerst als papa of mama. Zoals bijvoorbeeld voormalig-olympisch worstelaarster Jessica Blaszka. Zij besloot te stoppen met topsport en werd in de zomer moeder van Fleur. In onze serie 'Dubbel Goud' gaan we op babybezoek.
Bekijk hier de hele reportage terug.