Gevangenisregister openbaar in Historisch Centrum Limburg

Afbeelding ter illustratie © Foto"L1
Met mooie sierlijke letters werden veroordeelden aan het begin van de vorige eeuw ingeschreven in het grote boek. Zonder foto of vingerafdruk, maar met lichamelijke kenmerken. Omdat de termijn van 110 jaar is verstreken zijn de boeken sinds dinsdag voor iedereen in te zien.
Bij de start van het nieuwe jaar vervallen weer allerlei termijnen waardoor archieven openbaar worden. Enkele beheerders van archieven organiseren daarom de Openbaarheidsdag. Het Historisch Centrum Limburg doet dit jaar voor het eerst mee. Het is vooral bedoeld om historische archieven wat meer onder de aandacht te brengen van het publiek.

Geheugen

"Wij zijn het geheugen van Limburg", zegt Job Nijssen van het Historisch Centrum Limburg (HCL). "Hier in Maastricht hebben wij 30 kilometer aan archief en daarvan is al 95 procent vol. Er ligt hier een schat aan informatie waarvan een groot deel nog moet worden ontsloten. Daarom willen wij graag meer bekendheid geven aan wat we in huis hebben en dat het voor iedereen toegankelijk is."