Wat te doen met de kerstboom na de feestdagen?

De afgeknipte takken kunnen uitstekend dienstdoen als een dekentje tegen de kou voor planten en kuipplanten © L1 (Pascal Courbois)
De feestdagen zijn voorbij; veel mensen ruimen de kerstboom pas op na zes januari, dan is het namelijk driekoningen. Maar wat kun je nog meer doen dan de boom aan straat zetten?
Volgens Diana Maessen van Limburgplant uit Echt zijn er genoeg mogelijkheden.
"De afgeknipte takken kunnen uitstekend dienstdoen als een dekentje tegen de kou voor planten en kuipplanten. Het houdt de warmte vast. Maar je kunt er ook mulch van maken. Dan moet je alle takken heel fijn knippen of in een schredder doen. De mulch is organisch materiaal, waarmee je grond rond planten bedekt en zo als een voedingsbodem voor de planten werkt."

Tweede leven

De bomen kunnen, mits ze een kluit hebben, ook worden herplant. Dat is bijvoorbeeld het geval in de gemeente Peel en Maas. Daar kunnen de bewoners uit Meijel de kerstboom, zowel met als zonder kluit, komen inleveren. Waar kerstbomen andere jaren na inzameling vernietigd werden, krijgen de bomen dit jaar een tweede leven. Bomen met kluit die de feestdagen goed zijn doorgekomen, zullen herplant worden op het terrein aan de Kanaaldijk, waar de bewoners rondom het perceel een bosstrook aanplanten. In de strook zijn al diverse jonge bomen aangeplant, waarbij de kerstdennen een mooie aanvulling vormen.
Daar waar de kerstboom niet meer levensvatbaar of zonder kluit is, wordt hij verhakseld tot bodembedekking of wordt onderdeel van een van de takkenwallen. Ook op die manier levert de kerstboom nog een mooie bijdrage aan de bosstrook.

Carnaval en Pasen

Volgens Maessen kan de boom ook uitstekend als brandhout voor de openhaard of vuurkorf dienen. Maar er is nog een optie. "Waarom niet de boom gebruiken voor Vastelaovend of Pasen? Lampjes en gekleurde slingers, rood geel en groen erin. En met Pasen de eieren in de kale boom. Kerstboom, carnavalsboom, paasboom. Dan heb je nog heel lang plezier van de boom."