Belfeldenaren willen eigen woonwijk bouwen

"Er is in Belfeld net als in andere stadsdelen een woningtekort", zegt initiatiefnemer en gemeenteraadslid Jos Hoezen (CDA). © Omroep Venlo
In Belfeld zijn de eerste plannen gelanceerd voor de opzet van een collectief bouwproject.
Op die manier hopen de initiatiefnemers een gevarieerd woningaanbod in het dorp te kunnen garanderen. Dat meldt Omroep Venlo.

Woningtekort

"Er is in Belfeld net als in andere stadsdelen een woningtekort", zegt initiatiefnemer en gemeenteraadslid Jos Hoezen (CDA). "Jongeren trekken weg en voor ouderen zijn er te weinig aangepaste woningen in het dorp." Daar moet wat aan gedaan worden, vond Hoezen.

Goedkoper

Hoezen kwam met het idee om een collectief particulier opdrachtgeverschap op te zetten. "Je moet het zien als een groep mensen die zelf de opdracht voor de bouw geven. Op die manier kun je goedkoper bouwen doordat er samen collectief kan worden ingekocht. Maar je haalt ook de kosten die gemaakt worden door dure projectontwikkelaars uit het project", aldus Hoezen. "En dat niet alleen, je geeft ook mensen de keuze om zelf in te vullen hoe zij willen bouwen. Op die manier krijg je een gevarieerde wijk."

Levensloopbestendig

Een van de geïnteresseerden in het project is het echtpaar Hillekens uit Belfeld. Jan en Mary Hillekens wonen al decennialang in het dorp en willen dat ook blijven doen. "We zijn beide begin zestig", vertelt Jan. "Nog een paar jaar kunnen we goed wonen in ons huidige huis, maar het is niet levensloopbestendig. We willen graag nog een keer bouwen om alles zo in te richten zoals we dat graag zouden willen hebben."

Positieve reacties

En Jan en Mary zijn niet de enige inwoners die interesse hebben in dit project. "Ik heb er tamelijk veel reacties op gehad", zegt Hoezen. "Ik denk dat ik tussen de vijftig en zestig positieve reacties heb gehad van mensen die interesse hebben in het project."

Nog wel even duren

Die interesse stemt Hoezen positief. Een stuk land aan de rand van het dorp waar de nieuwe woningen zouden moeten landen is ook al in zicht. De eerste gesprekken met de eigenaren van de grond zijn succesvol verlopen.
Toch gaat het nog wel even duren voordat de schop in de grond gaat, denkt Hoezen. "Dit plak grond hoeft niet binnen twee jaar helemaal volgebouwd te zijn. Maar we hebben dan wel een stuk grond waar we vooruit kunnen", stelt Hoezen. "We hopen dat we voordat we 70 jaar zijn een nieuwe plek hebben gevonden", zegt Hillekens. "Dat is nog zo'n vijf à zes jaar. Dat is ook het traject wat wij graag willen doorlopen."