Huizenprijzen dalen in 2023: 'Je krijgt meer rust nu'

Stockfoto © iStock
Kopers hoeven dit jaar niet hijgerig te gaan bieden op woningen in onze provincie. De huizenprijzen gaan niet alleen volgend jaar, maar waarschijnlijk ook het jaar daarna omlaag.
Waar de biedingen je tot voor kort nog om de oren vlogen en er zelfs aan de lopende band overboden werd, is de woningmarkt weer enigszins genormaliseerd. Belangrijkste oorzaak is de gestegen hypotheekrente en de daling van de koopkracht. Dat merkt ook Jim Titulaer uit Blerick. Zijn woning staat al sinds 1 oktober te koop. Interesse was er aanvankelijk volop, maar een koper vond hij nog niet.

Meer ruimte

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in een nieuw rapport dat woningen in twee jaar meer dan zes procent minder waard zullen worden, ondanks dat het leven over de gehele linie wel duurder wordt.
"Je krijgt in ieder geval meer rust nu. Ook krijg je de ruimte om een woning voor de tweede keer te bezichtigen", vertelt voorzitter Etienne Erkens van de Limburgse afdeling van makelaarsvereniging NVM maandag in L1mburg Centraal.

Maandlasten

Door het oplopen van de hypotheekrente kunnen mensen minder geld lenen voor de aanschaf van een huis. Volgens Erkens worden de maanlasten anders, ook vanwege de energiekosten. "En hoe gaat het prijsplafond uitpakken?, vraagt Erkens zich af.
De huizenprijzen staan al maanden onder druk. Maar het zal de komende tijd 'normaal worden' volgens Erkens. "De situatie is nu gezonder dan het de afgelopen maanden én jaren is geweest."