Onvrede over entreeprijs vastelaoveszaterdag Venray

Carnavalsvierders in Venray © Miko Brepols
In Venray moeten vastelaovesbezoekers dit jaar 22 euro entree betalen om op carnavalszaterdag feest te vieren bij twee buitenevenementen op het Schouwburgplein en de Grote Markt.
Op Facebook klagen veel bezoekers, de negatieve reacties stromen binnen sinds de bekendmaking.

De Vastelaoves Roetsj en Iensjekke

Het weekblad Peel en Maas Venray plaatste vier dagen geleden een bericht over de samenwerking tussen de Venrayse horeca en Vastelaovesvereniging De Piëlhaas. In het bericht staat dat de toegang voor twee buitenevenementen in Venray, De Vastelaoves Roetsj op het Schouwburgplein en het Iensjekke op de Grote Markt dit jaar 22 euro gaat kosten.
De centrale kritiek onder het bericht op de Facebookpagina is dat carnaval hierdoor niet meer voor iedereen is en dat het vragen van entree niet past bij de carnavalsgedachte.

Horst

De vastelaovesbuitenfestivals in Venray zijn niet de enige plekken in Limburg waar op carnavalszaterdag betaald moet worden. Ook de Horster Carnavals Parade op het Wilhelminaplein en op het Gasthuisplein in Horst vraagt entreegeld. Vorig jaar werd met carnaval in Horst ook entree gevraagd. Kinderen betalen 2,50 euro en iemand van 13 jaar en ouder 25 euro. Dat is wel inclusief vijf consumptiebonnen die 2,50 euro per stuk kosten. In Horst is al 91 procent van de tickets verkocht, zo meldt de website van de Horster Carnavals Parade.

Roermond

Door de toenemende organisatie -en beveiligingskosten zoeken organisatoren bij steeds meer carnavalsfestivals naar middelen om de buitenfeesten te organiseren. De Sjeng Kraft Kompenei, organisator van De11devande11de op het Stationsplein in Roermond, besloot enkele jaren geleden entreetickets te gaan verkopen maar kon dit nieuwe systeem pas vorig jaar op 11 november in de praktijk brengen. Het festival met tickets van 11,11 euro (inclusief één consumptiebon) was op korte termijn met 16.000 toeschouwers uitverkocht.

Boètegewoëne Boètezitting

In Venlo bij de Boètegewoëne Boètezitting blijft de toegang gratis maar worden onder meer inkomsten gehaald uit de prijs van het 'Venlonaerke', de plastic munt waarmee tijdens de vastelaovend in Venlo betaald kan worden.