Roemer in nieuwjaarstoespraak: 'Flappentap raakt leeg'

Gouverneur Emile Roemer © L1
"De provinciale flappentap voor alle extra's die Limburg zich jaren kon permitteren, raakt leger en leger", vertelt gouverneur Emile Roemer in zijn tweede nieuwjaarstoespraak.
2022 was een jaar vol crisissen: de stikstofcrisis, de wooncrisis, de energiecrisis, de vluchtelingencrisis en dat terwijl het alledaagse leven steeds duurder werd; allemaal onderwerpen waardoor ook de provincie het lastig heeft gehad. De gouverneur laat daarom ook doorsijpelen dat het Limburgse "huishoudboekje er minder florissant uit begint te zien."

Kansen

Toch ziet Emile Roemer, die nu ruim een jaar gouverneur is, ook kansen. "Laat ons vooral ook heel nieuwsgierig zijn naar de toekomst; naar wat het ons ook kan opleveren; ons aller leven kan verbeteren." Ook hoopt hij dat na de provinciale verkiezingen van aankomende maart, het bestuur blijft werken aan het herstel van vertrouwen, blijft focussen op de inhoud en blijft hechten aan fatsoen in het debat.
Volgens de gouverneur is de maatschappij op weg naar een nieuw tijdperk: "Maar nu is het de kunst om daarin de nieuwe mogelijkheden te ontdekken; te zien wat wél kan; en dat wat wél kan vooral ook samen aan te pakken. En, zoals ik Limburg nu heb leren kennen, geloof ik heilig dat Limburg die kunst verstaat."
De hele speech is hier na te lezen.

'Schouders eronder zetten'

Voor de camera van L1 vertelt de gouverneur maandag dat hij trots is op hoe Limburgers elkaar helpen en de schouders eronder zetten: "Ik denk dat iedereen wel denkt: 'Het probleem kan nog zo groot worden, je kan weglopen of je kan samen je schouder eronder zetten'. En waar ik zo ontzettend trots op ben, bij de Limburgers, is dat zoveel mensen opstaan en de schouders er écht onder willen zetten voor elkaar."
Vorig jaar riep Roemer in zijn eerste nieuwjaarsspeech op om meer in elkaar in te leven. Volgens de gouverneur worden er namelijk veel kwetsende berichten gestuurd.