Moord en doodslag: 15 doden bij geweldsmisdrijven in 2022

Mensen staan stil op de plek waar Guus Janssen om het leven kwam © L1 (Tim van der Weerden)
Het afgelopen jaar kwamen er in Limburg 15 mensen door geweld om het leven, plus drie die zich na zo'n incident zelf om het leven brachten. Dat zijn er relatief veel voor onze provincie.
Ter vergelijking: in de vijf jaar ervoor werden in Limburg 48 mensen om het leven gebracht. Dat is een gemiddelde van zo'n tien slachtoffers per jaar.

Moordslachtoffers

In heel Nederland kwamen vorig jaar 133 mensen in 128 zaken door moord of doodslag om het leven. Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij de politie-eenheden en via de website moordatlas.nl, die de moorden in Nederland bijhoudt. De meeste mensen werden in de provincie Zuid-Holland omgebracht (35 personen). Noord-Holland en Noord-Brabant nemen samen de tweede plaats in, met 22 doden. En daarna volgt Limburg. In de drie noordelijke provincies vielen de minste geweldsslachtoffers, namelijk twee per provincie.
Rotterdam is de 'moordhoofdstad' met het grootste aantal geweldsdoden (16). Amsterdam volgt met elf slachtoffers.

Ongeveer vergelijkbaar

Landelijk ligt het aantal moorden in 2022 ongeveer op gelijk niveau met de jaren ervoor. In 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 126 mensen om het leven. Het jaar ervoor waren dat er 121.
In Limburg was het aantal moorden vorig jaar wel hoger dan de voorgaande jaren. Omdat het CBS geen exacte aantallen per provincie geeft, is niet bekend hoeveel mensen er in 2021 exact gedood werden in onze provincie.
Kaart: deze mensen kwamen door geweld om het leven.

Jonge slachtoffers

Elk dodelijk slachtoffer is er één teveel. Maar de zaken waarin jonge mensen of zelfs kinderen opzettelijk om het leven worden gebracht, hebben vaak veel impact in de omgeving. In Limburg gebeurde dit afgelopen jaar een aantal keer.
De 9-jarige Gino van der Straeten uit Maastricht verdween op 1 juni uit een speeltuin in Kerkrade. Zijn lichaam werd een aantal dagen later, op aanwijzen van verdachte Donny M., in Geleen gevonden. Het jongetje was ontvoerd, misbruikt en vermoord.
Op 20 december kwam de 14-jarige Gianna in Brunssum om het leven toen een huisvriend haar doodschoot bij haar thuis. Twee andere mensen raakten gewond. De dader schoot zichzelf vervolgens ook dood.
De 19-jarige Xavier Durlinger was in mei een week vermist toen zijn lichaam in de buurt van een bosperceel in Sittard werd gevonden. De jongen was door een misdrijf om het leven gekomen.
Op carnavalsmaandag stak Joshua de L. midden in het centrum van Horst Guus Janssen (21) dood. Veel mensen waren daar getuige van. Alle carnavalsactiviteiten werden na de steekpartij afgelast.