Ombudsman snoeihard over afhandeling schade na watersnood

Valkenburg aan de Geul werd in juli 2021 zwaar getroffen door het hoogwater. © L1 (Sjors Abeling)
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen oordeelt snoeihard over het functioneren van de overheid. In Zuid-Limburg worden weer dezelfde fouten gemaakt als in Groningen bij het herstellen van de schade, stelt hij.
Veel vertrouwen heeft hij niet meer in de overheid, vertelt hij in De Telegraaf (€) bij een terugblik op 2022. "Ze hebben gefaald en komen hun beloften gewoon niet na."

Overstromingen

Als één van de voorbeelden noemt hij de afhandeling van de schade na de overstromingen in Limburg tijdens de zomer van 2021. "In Limburg zijn burgers die nu, anderhalf jaar na de overstromingen, nog op hun geld wachten. Terwijl je in een welvarend land als het onze zou veronderstellen dat alles goed geregeld is. En de overheid weet wat er moet gebeuren om het op te lossen. Dat is nog wel het meest wrange."

In de kou

Van Zutphen vertelt geraakt te zijn door het leed van de ondernemers. "Pas nog was ik in Valkenburg en als je daar loopt, zie je nog steeds ondernemers die letterlijk en figuurlijk in de kou zitten."
Hij maakt zich voor dit jaar dan ook de meeste zorgen over het wantrouwen dat mensen hebben in de overheid. "Snap ik ook na alle ellende die ze heeft veroorzaakt. Ze ervaren dat de overheid echt tegenover hen zit in plaats van naast hen. Dat is een slechte ontwikkeling."