Onrustige nacht in ziekenhuizen: net zo druk als voor corona

Drukte op de spoedeisende hulp. © iStock
De Limburgse ziekenhuizen hebben een onrustige jaarwisseling achter de rug. Op de meeste plaatsen was het weer net zo druk als voor de coronapandemie.
De Spoedeisende hulp (SEH) had het niet alleen druk met jaarwisselingsgerelateerde slachtoffers. Er kwamen ook veel mensen binnen met griep, covid-19 en het RS-virus.

Vuurwerkslachtoffers

Bij het afsteken en kijken naar vuurwerk raakten deze jaarwisseling in Limburg zeker 23 mensen gewond, melden de Limburgse ziekenhuizen. Een 26-jarige man in Sevenum werd zelfs per traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht nadat hij ernstig gewond raakte bij het afsteken van vuurwerk.
Een 26-jarige man raakte in Sevenum ernstig gewond door vuurwerk © Instagram: wijkagenten Horst Peel en Maas

Alcoholvergiftiging

In het VieCuri ziekenhuis in Venlo moesten drie mensen behandeld worden aan verwondingen door vuurwerk. Twee minderjarigen werden binnengebracht met een ernstige alcoholvergiftiging. Ook drie volwassenen moesten aan alcohol gerelateerde problemen geholpen worden, waaronder een comageval en een mishandeling.
De huisartsenpost in het ziekenhuis behandelde meerdere mensen die gewond waren geraakt door glas. Eén van hen moest op de spoedeisende hulp geholpen worden.

Drukker dan verwacht

In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond hadden ze het op de spoedeisende hulp drukker dan verwacht met vuurwerkslachtoffers. Daar werden in totaal negen mensen behandeld, waarvan drie minderjarigen. De slachtoffers hadden uiteenlopende klachten: niet blijvend letsel aan de ogen, ademhalingsproblemen en brandwonden. Enkele slachtoffers houden hier blijvend letsel aan over, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.
Er werden geen patiënten binnengebracht vanwege een overdosis alcohol of drugs.

Drukte bij Zuyderland

Ook Zuyderland had het vooral druk met patiënten die vanwege andere klachten de spoedeisende hulp bezochten. Daarnaast kwamen er vier mensen met een alcoholvergiftiging binnen, vijf vuurwerkslachtoffers en twee slachtoffers van ongevallen.
Het Sint Jans Gasthuis in Weert behandelde een minderjarig vuurwerkslachtoffer en een tiener met een alcoholvergiftiging. Het was daar verder druk met mensen die gevallen waren.

Maastricht UMC+

In het Universitair Medisch Centrum in Maastricht werden vijf slachtoffers van vuurwerk binnengebracht. Het ziekenhuis nam twee patiënten over uit andere regio's. Daarnaast werden enkele mensen behandeld vanwege drugs of alcohol en geweld. "Het was een nacht die past bij het beeld van de afgelopen jaren: drukker vanwege een aantal mensen met letsel dat bij de jaarwisseling past, maar geen bijzonderheden waar we niet op waren voorbereid", laat een woordvoerder weten. "Het was voor onze mensen een drukke, maar beheersbare nachtdienst."

Druk, maar beheersbaar

Ook de politie spreekt over een 'drukke, maar beheersbare' jaarwisseling. En de brandweer rukte vanwege brandmelding, voornamelijk door de combinatie van vuurwerk en de harde wind, vaak uit. Grote incidenten bleven uit.