Bisdom herdenkt oud-paus en Sleutel-abonnee Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI Joseph Ratzinger (1927-2022) © ANP
Het Bisdom Roermond staat met een speciaal gebed stil bij de dood van de overleden emeritus-paus Benedictus XVI. Een gebedstekst is bij alle parochies verspreid, in de Roermondse kathedraal wordt later nog een requiemmis aan de voormalige paus opgedragen.
De Duitse kardinaal Ratzinger werd in 2005 Paus Benedictus XVI, maar trad in 2013 om gezondheidsredenen af.

Rolduc

Met name voordat hij paus werd, had Ratzinger goede contacten met het Bisdom Roermond. De toenmalige kardinaal was lid van een commissie voor het grootseminarie Rolduc in Kerkrade, en bezocht de Limburgse priesteropleiding ook verschillende keren.

Ontmoeting

In die periode ontmoette de huidig bisschop Harrie Smeets ook de latere paus, na een mis die Ratzinger hield voor de Duitse gemeenschap. "Ik herinner me dat hij in de mis een ontzettend goede inleiding hield en dat hij bij het beleefdheidsgesprekje na afloop vooral heel bescheiden was", herinnert Smeets zich die ontmoeting in een verklaring van het bisdom.

Sleutel-abonnee

De emeritus-paus had ook tot aan het einde een abonnement op de Sleutel, het tijdschrift van het Limburgs bisdom. In zijn tijd als paus werd dat blaadje dus ook naar het pauselijk paleis gestuurd.