Dit zijn de 10 meest gelezen berichten van 2022

De meest gelezen berichten van 2022 © L1, Jean-Pierre Geussens, Track'88
Gino, Xavier Durlinger, de gemeenteraadsverkiezingen en Boer zoekt Vrouw. Ze staan allemaal in de top 10 van meest gelezen berichten op 1Limburg.
1. Zoektocht Gino: lichaam gevonden in Geleen
Het bericht dat de 9-jarige Gino dood werd teruggevonden na een zoektocht van drie dagen werd het afgelopen jaar het meest gelezen. Woensdagavond 1 juni verdween Gino uit een speeltuin in Kerkrade. Als hij de dag erna nog niet terug is, wordt groot alarm geslagen. Politie en burgers starten een zoekactie. In de nacht van vrijdag op zaterdag pakt de politie Donny M. op, in de loop van de ochtend wordt door de politie het lichaam van de vermiste jongen gevonden in Geleen. De schok door de hele provincie is groot.
Leden van motorclub Phoenix4kids bij de bloemenzee voor Gino © L1 (Wouter Nelissen)
2. Gearresteerde jongen over Xavier Durlinger: 'Vermoord hem'
Ook het artikel dat de vermoorde Xavier Durlinger een slepend conflict had met enkele leeftijdsgenoten, is veel gelezen. Een 19-jarige Sittardenaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 19-jarige Xavier. In een video is te zien hoe de verdachtein zijn onderbroek op zijn knieën wordt gedwongen door andere jongens en excuses moet maken aan Xavier en zijn vrienden. Het leek een aanknopingspunt in de zaak, maar het spoor liep dood. De verdachte is vrijgelaten, het onderzoek gaat verder.
3. Uitslag van gemeenteraadsverkiezingen
Begin dit jaar mocht Limburg ook naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Veel Limburgers waren benieuwd welke partij er in hun gemeente met de winst vandoor gingen. Vooral de lokale partijen boekten winst.
Stemmen in Berg en Terblijt © L1 (Sjors Abeling)
4. Mega-rel The Voice: 'Niemand durfde iets te zeggen'
De mega-rel rond The Voice of Holland was het gesprek van de dag. Oud-deelnemers Kirsten Berkx (31) uit Echt en Nienke Wijnhoven (23) uit Horst deden in een interview in De Volkskrant een boekje open over hun tijd bij het tv-programma. Zo kreeg Nienke van bandleider Jeroen Rietbergen de opmerking: “Wat heb jij een geil broekje aan.” Rietbergen was een paar dagen voor het interview in de krant per direct vertrokken als bandleider van programma. In een uitzending van het programma BOOS worden later ook Ali B en Marco Borsato beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.
5. Nieuwe liefde boerin Janine zou zo naar Epen verhuizen
3,5 miljoen. Zo veel kijkers zagen hoe boerin Janine uit Epen in Boer Zoekt Vrouw de liefde vond bij Sander. Tijdens de serie werd zag iedereen hoe de schapenhouder uit Epen moeilijk een keuze kon maken uit alle kandidaten. Uiteindelijk koos ze voor de 28-jarige Sander uit Friesland. De nieuwe liefde van Janine overwoog al snel na het einde van de serie om naar Limburg te verhuizen.
Herderin Janine Lardinois met haar liefde Sander. © L1 (Joop Aerts)
6. Vermiste tiener dood gevonden: misdrijf in het spel
Na een vermissing van zes dagen werd het lichaam van de 19-jarige Xavier Duringer gevonden op de Kollenberg in Sittard. De politie ging al snel uit van een misdrijf. Een dag later zou het 140-jarig jubileum van schoenenzaak Durlinger worden gevierd. Maar dat werd direct afgelast. Voor de 19-jarige jongen werd een stille tocht georganiseerd.
7. Aanhouding in vermissingszaak Gino van der Straeten
Drie dagen na de vermissing van Gino werd in Geleen Donny M. opgepakt door de politie. Het lichaam van Gino werd gevonden vlak bij de woning van Donny M. De Gelener bekende in september dat hij Gino heeft ontvoerd, misbruikt en vermoord. Donny was een bekende van politie en justitie. Hij was eerder al veroordeeld voor het mishandelen twee jonge jongens en voor misbruik van een van hen.
De plek in Geleen waar op 4 juni het lichaam van Gino werd gevonden © Orange Media
8. Auto rijdt tegen boom: inzittende overleden
Een bericht dat ook veel aandacht trok was een dodelijk ongeval in Neer. Een 30-jarige vrouw uit Panningen raakte van de weg, botste tegen een boom en kwam daarbij om het leven.
9. Familiedrama: vader berooft zoon en zichzelf van het leven
Een drama in de wijk Mariaberg in Maastricht. Een vader brengt zijn zoon om het leven en pleegt vervolgens zelfmoord. De politie vond vrijdagavond 25 maart een dode en een zwaargewonde in een woning. Later die nacht komt ook de zwaargewonde man te overlijden. De schok in de Maastrichtse wijk is groot.
Politieonderzoek na de vondst van een dode en zwaargewonde man. © Track'88
10. Auto tegen boom: bestuurder komt om
In april is er een zwaar ongeval in Heerlen. Een automobilist raakt op de N281 van de weg en komt om het leven. Een 29-jarige man uit Kerkrade overleed ter plekke. Er zat niemand anders in de auto.