Winderige jaarwisseling: zo steek je veilig vuurwerk af

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling. © iStock
Tijdens de jaarwisseling wordt regenachtig en winderig weer verwacht. Dat kan gevaarlijke situaties omtrent vuurwerk opleveren. Roeland Spiering van kampeerwinkel Buitenhuis Beringe geeft tips om veilig te werk te gaan.
De outdoorwinkel van Spiering verkoopt al jarenlang vuurwerk.

Klinkers

Volgens hem heb je waarschijnlijk alles wat je nodig hebt al in huis: twee klinkers of houten balkjes. Spiering adviseert om deze aan de zijkanten van de vuurwerkpot te plaatsen voor het afsteken zodat deze niet omwaait. "Veel potten zijn verzwaard van onder, maar sommigen zijn wat lichter. Zet ze vast, dan is er niks aan de hand. Dan kan er eigenlijk niks mee gebeuren."
Het aansteken van het vuurwerk moet volgens de winkelier hoe dan ook met een vuurwerkbril op en met een aansteeklontje. "Niet met een aansteker." De regen zou volgens hem trouwens geen probleem moeten zijn: "Een aansteeklontje regent niet uit."

Opruimen nodig

"Het enige is dat we het erna moeten opruimen", vindt Spiering - ondanks dat het daarvoor geen lekker weer is. Daarmee voorkom je volgens hem dat er de volgende dag iemand het vuurwerk op kan pakken, dat misschien niet is afgegaan.