Kerstmarkten Valkenburg breken bezoekersrecord

Ook op de laatste dag is het nog erg druk
Nooit werden de kerstmarkten in Valkenburg meer bezocht dan deze winter. Na twee moeilijke coronajaren noteert de Geulstad bijna 600.000 unieke bezoekers.
Vooral de kerstmarkt in de Gemeentegrot bleek een grote publiekstrekker. "We hebben voor de Gemeentegrot meer dan 180.000 tickets verkocht", zo meldt John Wauben van de gemeente Valkenburg aan de Geul. "Ons voordeel is dat de grotten uniek zijn. Mensen uit heel Europa komen daarvoor naar Valkenburg."

Mergel

Sinds vorig jaar ruimen de grotten ook plaats in voor authentiek cultureel erfgoed in het kerstlandschap. "We hebben met het mergelatelier in Valkenburg een mergelstand ontwikkeld. Daar zien bezoekers de historie en toepassingen van mergelsteen. Daarnaast hebben we op het eind van de route ook een Noorderlicht geïntroduceerd, dat zien we via foto's op social media veel terugkomen."

Kerstparade

Nadat corona een streep trok door de kerstparade, bleken de twaalf optochten door het stadscentrum dit jaar ook weer een groot succes. "Ruim 90.000 mensen hebben de kerstparades bezocht", zo weet Wauben. "Maar ook Santa's Village met de kerstkraampjes in het centrum was een succes, daar gaan we richting de 80.000 bezoekers."
Kerstgrotten Valkenburg © L1

Kerstwensen

Zoals bezoekers in Parijs een slotje konden ophangen bij Pont Neuf, zo introduceerde Valkenburg dit jaar de kerstbal met een kerstwens. Voor een euro konden gasten een kerstbal aan een dennentak in de grotten hangen, met in de bal een handgeschreven wens. "Ik kan vandaag bekend maken dat het project ruim 12.000 euro heeft opgeleverd", zo vertelt John Wauben. "Dat bedrag schenken we aan de Vincentiusvereniging, aan mensen die het juist in deze tijd goed kunnen gebruiken. Het is een ongelooflijk succes."

Stoomtrein

De organisatie in Valkenburg zag dit jaar dat er veel bezoekers kwamen die ook een concert van Andre Rieu bezochten in Maastricht. "Dat merkten we aan de nationaliteit van de bezoekers, ze kwamen van over de hele wereld."
Die kruisbestuiving sloot aan bij de gedachte van de organisatie om de kerstmarkten van Aken, Maastricht en Valkenburg met elkaar te verbinden via de Limburgse stoomtrein. "Dat zou een geweldig initiatief zijn. Die stroomtrein moet er echt komen", zo verwoordt Leon Rijnders van Santa's Village de nieuwe ambitie.