Helmplicht snorfietsers: 'Nog veel verbaasde reacties'

Snorfietsers moeten vanaf 1 januari een helm dragen. © ANP
Rijden zonder helm op een snorfiets is vanaf nu verleden tijd. Bestuurders van een snorfiets en hun bijrijders moeten nu verplicht een helm dragen.
Mensen die toch nog zonder helm rondrijden, riskeren een boete van 100 euro.

Niet op de hoogte

Geert Derix merkt dat nog veel klanten in zijn scooterzaak in Roermond niet op de hoogte zijn van de helmplicht. "Afgelopen week nog kwam een stel langs voor onderhoud voor hun scooter. Ik vroeg hen of ze al een helm hadden. Ze keken me aan of ze water zagen branden toen ik vertelde over de helmplicht."

Brandbrief

De helmplicht komt er na een roep vanuit de zorgsector. Artsen stuurden in 2019 al een brandbrief naar de Tweede Kamer vanwege het aantal ongevallen met snorfietsers. "Per jaar gaat het 30 en 40 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden", licht politiewoordvoerder Nathalie Vermeulen toe.

'Niet meer gewaarschuwd'

Op de snorfiets hoef je niet per se een bromfietshelm op, het mag ook een wat lichtere speedpedelec-helm zijn. Vermeulen: "Er wordt nu niet meer gewaarschuwd. De campagne om mensen op de plicht te wijzen loopt al heel lang, dus de meeste bestuurders weten dat de helmplicht van kracht is." Derix is het daar niet mee eens. "Ik vind dat de overheid daar veel meer bekendheid voor had moeten genereren. Van veel klanten krijg ik verbaasde reacties op de helmplicht."