Rode en zwarte wouw doen het goed in Limburg

De rode wouw. © iStock
De rode en de zwarte wouw hebben het afgelopen jaar goed gedaan in Limburg. De vrij zeldzame roofvogels zijn op meer plaatsen gaan broeden en hebben ook jongen grootgebracht.
Dat blijkt uit cijfers van het Meetnet Broedvogels van Sovon Vogelonderzoek Nederland, de organisatie die vogeltellingen wetenschappelijk analyseert.

Zwarte en rode wouw

In Zuid-Limburg werden op twee nieuwe plekken nesten gezien van de zwarte wouw. In Gelderland heeft de roofvogel voor het eerst een nest gebouwd. De rode wouw, die vanaf 2010 in Nederland nestelt, doet het nog beter en bezette dit voorjaar dertig nesten in Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland. Hoewel er vorig jaar 32 nesten waren, noemen de vogelonderzoekers 30 nesten "een prachtig aantal".

Verschillende uilen

Ook verschillende uilensoorten hebben het goed gedaan dit jaar in Nederland. De bekende oehoe is op 67 plekken gezien, met name in Limburg. De soort breidt zich gestaag uit. Vorig jaar doken oehoe's op 54 plekken op en in 2016 nog maar op 17 plaatsen.
De grote uilen hebben dit jaar 43 nesten gebouwd in het zuiden en oosten van het land. Andere uilen die het naar hun zin hebben in Nederland zijn volgens Sovon de dwerguil en de dwergooruil.