Gemeenten sluiten vuilcontainers af vanwege vuurwerk

Vuurwerkafval Heerlen kan in speciale containers worden weggegooid. © iStock
In aanloop naar de jaarwisseling gaan gemeenten onder meer ondergrondse containers, parkeerautomaten en prullenbakken afsluiten. Op die manier hopen ze te voorkomen dat de afvalbakken en automaten gebruikt worden om vuurwerk in af te steken.
Zo sluit de gemeente Peel en Maas alle (ondergrondse) containers voor de inzameling van textiel en verwijderen ze de bodems van afvalbakken. Ze proberen daarmee schade door vuurwerk te voorkomen.

Brandgevaar

Ook Reinigingsdiensten Rd4, die de papier- en textielinzameling in meerdere Zuid-Limburgse gemeenten verzorgd, laat weten dat de ondergrondse containers op oudejaarsdag gesloten worden in verband met brandgevaar. Door er vuurwerk in te gooien, kan de inhoud in brand vliegen. Op maandag 2 januari gaan de containers in de loop van de dag weer open. "Spaar je papier en textiel daarom even op."
In andere gemeenten zoals Bergen worden de containers op vrijdag al gesloten.

Hondenpoepbak

De hondenpoepbakken in Maastricht zijn rond de jaarwisseling dicht zodat ze niet kapot kunnen gaan door vuurwerk. De gemeente hangt er zakken onder waar hondenbezitters de zakjes met de uitwerpselen van hun viervoeter in kunnen deponeren. In januari gaan de hondenpoepbakken weer open.

Vuurwerkafval

Voor het opruimen van het afgeschoten vuurwerk zijn in de meeste gemeenten ook maatregelen getroffen. Zo kunnen inwoners in een aantal gemeenten speciale zakken ophalen om vuurwerkafval in te verzamelen. Heerlen plaatst speciale vuurwerkcontainers op 31 locaties in de gemeente. Daarin kunnen de resten gedumpt worden van afgestoken vuurwerk.

Oliebollenvet

De gemeente Venray komt ook nog met een bijzondere waarschuwing voor de jaarwisseling: oliebollenvet hoort niet in het riool. De gemeente heeft blijkbaar rond deze tijd last van rioolverstoppingen doordat mensen het vet door de toilet proberen te spoelen. Maar frituurvet stolt zodra het afkoelt en dat zorgt voor verstoppingen.