Zo beleeft je huisdier geen stress met de jaarwisseling

stockfoto © iStock
Huisdiereigenaren kunnen het wellicht beamen: huisdieren ervaren veel stress van het geknal tijdens de jaarwisseling.
Met de volgende tips kan je viervoeter zonder stress het nieuwe jaar in.

Rustig blijven

Voor een rustige hond of kat is het het belangrijkste dat je als baasje zelf ook rustig moet blijven. "Als je huisdier schrikt is het belangrijk dat je daar zelf niet te veel aandacht aan geeft", verklaart een medewerker van Dierenkliniek Maastricht. "Dat je dier schrikt, dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar je moet het beestje niet te veel gaan betuttelen."

Radio en tv aan

Een medewerker van Dierenkliniek Gorissen uit Meerssen legt uit dat het handig kan zijn om de gordijnen dicht te houden en daarnaast radio en televisie aan te zetten. "Maar het belangrijkste is dat je zelf ook niet te hard schrikt. Je huisdier kan dan het idee krijgen dat schrikken juist goed is", legt ze uit. "Daarnaast versturen wij de baasjes van onze patiënten altijd een gehele mail met daarin tips."

Veilige omgeving

Voor huisdieren is het van belang dat ze zich in de thuisomgeving veilig voelen. "Als je hond graag in de bench ligt, of in de mand, laat hem daar lekker liggen. Misschien dat een deken over de bench ook nog kan helpen." Daarnaast kan het helpen om niet meer te laat over straat te gaan met je huisdier. "Wij adviseren om niet later dan 21:00 uur naar buiten te gaan voor een rondje."

Hondenpension

En dan zijn er ook nog mensen die niet één, maar meerdere huisdieren onder hun hoede hebben tijdens de jaarwisseling. Zoals Marianne van Weersch, eigenaresse van Hondenpension van Weersch uit Meerssen. Zij neemt ook enkele maatregelen om de honden te kalmeren. "Alle honden moeten vóór 11:00 uur hier zijn, zodat ze de hele dag bij ons zijn en na 19:00 uur mogen ze niet meer naar buiten. We laten ’s nachts het licht branden, zetten radio’s aan en we zijn zelf ook veel bij de honden. Dan geven we ze ook wat lekkers. Wat ze normaal ’s nachts niet krijgen, dat doen we nu wel. En je merkt dat ze eigenlijk wel rustig blijven als je ze kunt afleiden", verklaart ze.
"Daarnaast mixen we de bange en niet-bange honden. Een hond die extreem bang is, moet je niet naast een hond gaan zetten die dat ook is. Als een bange hond in de buurt is van een niet-bange hond en daardoor merkt dat het wel meevalt, is het voor die hond een geruststelling."

Vuurwerkvluchtelingen

Er zijn ook mensen die het vuurwerkgeweld ontvluchten door naar een vakantiepark te gaan. Zo kwamen vrijdagmiddag nog vuurwerkvluchtelingen aan op bungalowpark Vosseven in Stramproy. Hier geldt een vuurwerkverbod, zodat bezoekers en hun viervoeters een rustige jaarwisseling hebben.
Het park in Stramproy is vuurwerkvrij © L1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!