Amper supermarkten in Zuid-Limburg open op nieuwjaarsdag

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het aantal supermarkten dat open is op nieuwjaarsdag is landelijk voor het eerst in jaren niet toegenomen. In veel Zuid-Limburgse gemeenten houden zelfs alle supers hun deuren gesloten op 1 januari.
Volgens gegevens van Openingstijden.nl is slechts 22 procent van de supermarkten in onze provincie open op 1 januari. Daarmee ligt Limburg ruim onder het landelijk gemiddelde van 40 procent.

Noord- en Midden-Limburg

In bijna alle Noord- en Midden-Limburgse gemeenten kun je op nieuwjaarsdag wel ergens terecht voor je boodschappen. Alleen in Mook en Middelaar - waar de enige supermarkt gesloten is - en Echt-Susteren kun je op 1 januari geen boodschappen doen. In Weert is zelfs 82 procent van de supermarkten 'gewoon' open.

Meeste supers dicht

In Zuid-Limburg is dat beeld wel anders. In negen van de 16 gemeenten is geen enkele supermarkt open. Zelfs in Maastricht is winkelen op nieuwjaarsdag een bijzonderheid, want daar is slechts één van de 26 supers geopend. In de regio kan het winkelend publiek bij slechts 19 van de 137 supermarkten terecht (14 procent).
Volgens Openingstijden.nl hangt het lagere aandeel mogelijk samen met het feit dat nieuwjaarsdag in 2023 op een zondag valt. Op die dag zijn er doorgaans minder supermarkten open.

Landelijk

In 242 van de huidige 344 gemeenten is minstens één supermarkt open. Vooral in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant kunnen nieuwjaarsshoppers bij veel supers terecht. Van de grootste gemeenten is onder meer in Amsterdam (81 procent), Almere (79 procent), Utrecht (77 procent) en Den Haag (72 procent) een flinke meerderheid van de supers open op 1 januari.
Net als in Zuid-Limburg houden in delen van de Achterhoek en de Biblebelt, een strook die ruwweg van Zeeland tot Overijssel loopt en waar veel gereformeerde Nederlanders wonen, alle supermarkten hun deuren gesloten.

Welke winkels

Twee derde van de vestigingen van Albert Heijn is op 1 januari open, bij Jumbo gaat het om 45 procent. Ook veel winkels van Jan Linders zijn wel geopend. De filialen van Duitse ketens als Aldi en Lidl zijn, net als andere jaren, overwegend gesloten.