Video: Er mag weer vuurwerk gekocht worden

Vuurwerk wordt veel gekocht in de buurlanden © L1 (Lex van Moorsel)
Na drie jaar mogen vuurwerkliefhebbers eindelijk weer vuurwerk kopen in Nederland. De indruk is dat er dit jaar extra veel wordt uitgegeven aan siervuurwerk. Vuurpijlen en knalvuurwerk mogen niet meer verkocht worden. Maar wel net over de grens.
Sylvia Heijman van Volt! Vuurwerk vindt dat verschil in wetgeving tussen EU-landen vreemd. In haar verkooppunt loopt het donderdag niet storm. "Wij hebben onze klanten ingedeeld in afhaaltijden. Zo wordt de drukte mooi gespreid."

Lidl

Iets verderop, nét over de Duitse grens bij Bleijerheide, is het erg druk bij de vestiging van de Lidl. In Duitsland ligt het spul gewoon in de schappen, zonder extra veiligheidsmaatregelen en laden de (vaak Nederlandse) klanten hun karren vol met vuurwerk dat ze in aan de andere kant van de Neustrasse niet mogen bezitten.

Siervuurwerk

Op de vraag of het nog wel loont om zo vlak bij de grens vuurwerk te verkopen, zegt Sylvia Heijman volmondig: "Ja, we verkopen grote pakketten met siervuurwerk en geloof het of niet, maar wij krijgen Belgische en Duitse klanten omdat hier mooier siervuurwerk wordt verkocht. "