Nederlandse belangstelling voor Duits vuurwerk weer groot

Vuurwerkverkoop. © iStock
De Nederlandse belangstelling voor Duits vuurwerk lijkt dit jaar weer groot te zijn. Misschien zelfs nog wel groter dan voor de coronacrisis, denkt VuurwerkDuitsland, een bedrijf met verschillende vestigingen vlak over de Nederlandse grens.
Net als in Nederland kan vuurwerk in Duitsland vanaf donderdag afgehaald of gekocht worden.

Mooier vuurwerk

Duits vuurwerk is over het algemeen wat goedkoper en volgens de kenners mooier dan vuurwerk in Nederland. In Duitsland zijn bovendien alle soorten vuurwerk nog gewoon te koop, van scherts- en fopvuurwerk zoals knalerwten tot peperdure, grote vuurpijlen en zware knallers. In Nederland moet een vuurwerkverkoper aan strenge regels voldoen, maar in Duitsland mag vuurwerk overal verkocht worden, bijvoorbeeld in supermarkten.
De weg van de grens bij Nijmegen naar een winkelcentrum met veel supermarkten in het Duitse Kranenburg heet om die reden tijdens de laatste dagen van het jaar ook wel de Feuerwerk-Allee en is een aaneenschakeling van verkooppunten.

Maximaal 25 kilo

Wie in Duitsland vuurwerk koopt, mag maximaal 25 kilo meenemen over de grens. Bij de meeste verkooppunten moet een koper minstens 18 jaar zijn, maar bij sommige supermarkten kunnen 16-jarigen al terecht. Vuurwerkbestellingen thuis laten bezorgen is verboden. Het knalwerk uit Duitsland moet bovendien zijn voorzien van een Nederlandse handleiding.

Extra grenscontroles

Van donderdag tot en met zaterdag rijden marechaussee en politie wat vaker door de grensregio om een oogje in het zeil te houden. Vaak zijn ook verkeersregelaars nodig om de kilometerslange files van de grens naar Duitse vuurwerkwinkels en terug in goede banen te leiden.
Alle vuurwerkkopers controleren is volgens een politiewoordvoerder onmogelijk. "Maar wie met een grote aanhanger vol de grens oversteekt loopt echt wel een kans dat hij aan de kant wordt gezet. Dat kan een boete van minimaal 100 euro en een aantekening op het strafblad opleveren."