Carbidschieten Parkstad stopt: 'Culturele beleving weg'

Carbidvrienden Parkstad zijn al sinds 2000 bezig met het traditionele evenement rond de jaarwisseling. © Facebook Carbidvrienden Parkstad
De vereniging Carbidvrienden Parkstad gooit de handdoek in de ring. Na vier keer van terrein gewisseld te hebben is het dit jaar niet gelukt een vergunning te krijgen voor het traditionele carbidschieten op 31 december.
De gemeente Landgraaf heeft het terrein voor dit jaar niet goedgekeurd. Daarmee komt een einde aan de traditie van carbidschieten op oudejaarsdag: "Een stukje culturele beleving is weg", zo laat een van de leden van de vereniging, Silvio Comis weten.

Tegen een muur

Hij vindt het bijzonder triest dat de Carbidvrienden Parkstad niet anders kunnen dan stoppen. "We zijn 20 jaar bezig geweest. Als je iedere keer tegen een muur oploopt, dan zakt je de moed in de schoenen. In Gelderland en Drenthe is het allemaal geen probleem, daar kan het op een voetbal veld. Dan beginnen ze om 11.00 uur en dan is het klaar."

Terrein

De reden voor de Carbidvrienden om er een abrupt einde aan te maken, is de voortdurende zoektocht naar een geschikt terrein. De Parkstadse carbidschieters zijn al sinds 2000 actief. Ieder jaar moeten ze een evenementsvergunning aanvragen voor het carbidschieten. Daarbij moeten ze ook een geschikt terrein aandragen. Dat terrein wisselde de afgelopen jaren vier keer, meestal vanwege klachten over overlast door omwonenden en veiligheidsoverwegingen. Parkstad Stadion Kerkrade, Megaland Langraaf en een industrieterrein waren eerder al het toneel voor het schieten. Dit jaar zou de locatie een terrein zijn in een bosrijke omgeving bij de grens van Duitsland. Daar ligt een vliegveld voor modelvliegtuigen dat geschikt zou zijn.

"Geen knallen meer"

Toch werd het terrein langs de Duitse grens door de gemeente Landgraaf niet goedgekeurd. Volgens Comis omdat het carbidschieten over één kam met vuurwerk wordt geschoren. "We worden meegetrokken bij het knalvuurwerk. Men wil geen knallen meer hebben. Alles is rustig geweest voor een paar jaar door corona en er is een manege in de buurt."

Vergunning ingetrokken

Volgens de gemeente is er geen vergunning verleend omdat het terrein, vlakbij een manege, niet geschikt was. Een medewerker van de afdeling vergunningen benadrukt daarbij dat het niet zo is dat de vergunning is afgewezen: "We hebben de vergunning niet geweigerd. Zij moesten een geschikt terrein zoeken en dat was het niet. De vergunning is daarop door iemand van de organisatie ingetrokken."

Oproep

De strijd is dus nog niet helemaal gestreden. "Heel misschien als iemand in de omgeving Onderbanken of het Heuvelland nog een terrein heeft, bedenken we ons nog", zo laat Comis weten. "Bij deze is dit dan ook een oproep."

Carbidschieten

Carbidschieten is vooral in het oosten en noorden van het land een gebruik rond de jaarwisseling. Carbid en water worden in een bepaalde verhouding in een melkbus gegoten. Daardoor komt gas vrij dat met een luide knal wordt aangestoken. Iedereen kan carbidschieten, mits het op minstens 100 meter van de bebouwde kom plaatsvindt. Daardoor is het volgens Comis niet te vergelijken met vuurwerk. "Het valt absoluut niet onder vuurwerk. Sterker nog, als je het 's avonds doet, loop je verhoogd risico op ongelukken en verwondingen. Daarom hadden we van 12:00 tot 15:00 uur een vergunning nodig om te schieten bij daglicht."
In december 2018 ging L1 langs bij de Carbidvrienden Parkstad in Landgraaf:
In het zuiden van Limburg was Parkstad de enige plek waar met carbid werd geschoten. In het noorden en midden gebeurde dat de afgelopen jaren onder meer in Mook en Middelaar, Horst aan de Maas en Maasgouw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!