Vaak gevaarlijk illegaal vuurwerk opgeslagen in slaapkamers

In totaal werden 153 stuks cobra's in beslag genomen © Politie Maastricht
De politie komt in Limburg en Brabant tijdens controles geregeld illegaal vuurwerk tegen in woningen, en dat wordt dan vaak opgeslagen in de slaapkamer.
In Maastricht vonden agenten onlangs 10 kilo cobra’s in een woning. De politie maakt zich daarover grote zorgen.

Levensgevaarlijk

"Een enkele cobra kan al een enorme schade aanrichten, je moet er niet aan denken wat een grote hoeveelheid bij elkaar kan veroorzaken. Men staat er vaak niet bij stil maar het kan echt voor levensgevaarlijke situaties zorgen", aldus een woordvoerster van de politie in Oost-Brabant.

Explosieven

In Limburg voert de politie geregeld controles uit samen met de marechaussee en de Belgische politie. Dat gebeurt aan de Belgische grens, onder meer tussen Roosteren en Maaseik. Het meeste vuurwerk dat in beslag genomen wordt is illegaal vuurwerk dat volgens een woordvoerster van de Limburgse politie valt in de categorie 'explosieven'.

Controles

"Er loopt nog een aantal onderzoeken, en tegelijkertijd proberen we aandacht te geven aan meldingen over illegaal vuurwerk die bij ons binnenkomen", aldus de woordvoerster van de politie in Maastricht. "We doen ons best om daar waar er mogelijkheden zijn, personeel in te zetten voor controles en overlastmeldingen. We reageren op meldingen betreffende illegaal vuurwerk en voeren op meerdere plaatsen in Limburg controles uit."
Exacte aantallen en hoeveelheden in beslag genomen vuurwerk kan de politie pas na Nieuwjaar geven.