Zo was het weer in 2022: 'Recordzonnig en warm'

2022 was enorm droog en warm. © iStock
2022 was voor Limburg een recordzonnig jaar met hoge temperaturen, maar ook behoorlijke droogte in de zomermaanden.
Dat meldt Meteo Limburg. We blikken terug op het weerbericht van afgelopen jaar.

Recordzonnig en -warm

"Het jaar 2022 is een uitzonderlijk goed jaar geweest om zonne-energie op te wekken. Nog nooit, sinds het begin van de metingen, was een kalenderjaar in Limburg zo zonnig als dit jaar", zegt weerman Thijs Zeelen. In 2022 was de zonneschijnduur recordlang, met vrijwel overal in Limburg bijna 2200 zonuren. Dat is stukken meer dan normaal, ongeveer 500 uur zelfs. "Ter vergelijking: normaal schijnt de zon 2200 uur per jaar in de Zuid-Franse stad Millau." Ook was het al vroeg in het jaar zonnig. In maart was het al recordzonnig, met in totaal 240 uur aan zon. Dat is zelfs meer dan gewoonlijk in de zomermaanden.
Daarbij komt dat het in 2022 ook nog eens 'extreem warm' was, zegt Zeelen. "Op het KNMI-weerstation op het vliegveld bij Beek, waar sinds 1946 continu wordt gemeten, komt de gemiddelde jaartemperatuur over dag en nacht naar verwachting uit op 12,0 graden." Normaal komt die meting uit op 10,7 graden, waardoor het net als in 2020 een recordtemperatuur is.
De warmste dag was 19 juli, met een bloedhete temperatuur van 39,5 graden en in augustus waren er niet één maar twee hittegolven. Daarnaast bleef het ook lang warm. Nog nooit was het zo laat in het jaar zó warm: 29 oktober werd op het KNMI-weerstation Beek nog maar liefst 24,3 graden gemeten.

Pinkpop heter dan heet

Dat het deze zomer warm was, kunnen veel Pinkpopgangers zich vast nog wel herinneren. De zaterdag van het festival, 18 juni, ging zelfs de boeken in als de warmste Pinkpopdag ooit. Het kwik steeg toen naar zo'n 34 graden. Daardoor stonden er op het festivalterrein flinke rijen voor de watertappunten. Watermaatschappij Limburg (WML) besloot daarom tijdens het festival nog extra punten toe te voegen, om de lange wachttijden voor drinkwater in te korten.

Droogte

Met het zonnige weer komt ook droogte, iets waar niet iedereen blij mee was. Zo gold er langere tijd een bewateringsverbod voor boeren. Ook waren er in korte tijd meerdere natuurbranden, waaronder een stevige op de Brunssummerheide. Een gebied van 120 bij 120 meter stond daar in augustus in brand, vergelijkbaar met een groot voetbalveld.
Volgens Meteo Limburg viel in 2022 op de meeste plekken zo'n 100 tot ruim 150 millimeter neerslag minder dan normaal. De grootste tekorten waren er in het Zuid-Limburgse heuvelland. In de droogste maand, maart, viel in delen van Midden- en Zuid-Limburg zelfs slechts 5 tot 8 millimeter regen. Ter vergelijking: in de natste maand september viel in Stamproy in totaal 160 millimeter regen. Dat was daar de op-één-na (1984) natste september na de Tweede Wereldoorlog.

Drie stormen op rij

Het was niet alleen maar warm en zonnig in het afgelopen jaar. In februari, kort voor de carnavalsdagen, had Limburg driemaal op rij te maken met storm: 17 februari storm Dudley, een dag daarna storm Eunice en 20 februari ook nog eens stormdepressie Franklin. De brandweer handelde in die periode ruim 850 meldingen van stormschade af. Bomen werden ontworteld, pannen vlogen van de daken af en het treinverkeer lag voor langere tijd plat. In heel Nederland hebben de februaristormen voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto's en bedrijfsgebouwen.
Hoewel de stormen voor veel problemen zorgden, waren sommigen er blij mee: Zo ging stormchaser en meteoroloog Wouter van Bernebeek de straat op om het weer vast te leggen, samen met zijn camera en windmeter. Dat zag er zo uit:
Een stuk recenter in dit extreem zachte jaar is de pittige vorst tijdens de Adventsperiode. Van 10 tot en met 18 december werden vooral in Zuid-Limburg erg lage temperaturen gemeten, aldus weerman Zeelen. Het KNMI-weerstation in Arcen zag zelfs zes dagen op rij dag en nacht vorst. De koudste dagen van 2022 vielen 15 en 18 december, met vorst van -10 tot -13 graden. Snel daarna werd het weer een stuk zachter.