Politiechef: verdubbeling ongevallen drugslabs zorgelijk

De man is gevonden in een drugslab in Groningen © Noordernieuws
Het afgelopen jaar zijn er veertien ernstige incidenten met drugslabs geweest; branden, explosies en er vielen drie doden, onder wie een in Roermond opgegroeide man.
Het is ruim het dubbele van een jaar eerder: in 2021 waren er zes van dit soort incidenten, een persoon kwam toen om bij zo'n gebeurtenis.

Zorgelijk

Willem Woelders, bij de politie portefeuillehouder drugs, stelt die verdubbeling "zorgelijk" te vinden. "Niet alleen de veiligheid van de criminelen zelf, maar ook van omwonenden is in het geding", zegt hij op de website van de politie.
In het Groningse Kiel-Windeweer werd maandag 22 augustus een lichaam gevonden van een 38-jarige man, die in Roermond is opgegroeid. Het lichaam werd gevonden in drugslab. De man had geen vaste woon- of verblijfplaats. Veder kwam in onder meer Haule (Friesland) iemand om na een chemische ontploffing, een ander raakte zwaargewond. Ook bij een drugslab in Zaandam (Noord-Holland) vonden agenten een dode.

Verspreid over land

Drugslabs zitten nu op veel meer plaatsten, verspreid over het land, aldus de politie. Eerst vond je ze vooral in het zuiden van het land, maar nu ook in het oosten en noorden. En in de grote steden, zoals Alkmaar, Den Haag en Rotterdam. Volgens Woelders zijn de meer ervaren ketelbouwers en zogenoemde 'koks' die de synthetische drugs maken de afgelopen tijd opgepakt. Daar zijn onervaren mensen voor in de plaats gekomen. "Daardoor zien we nu meer incidenten, zoals branden en explosies. Met alle gevolgen voor de omgeving", aldus Woelders.

Blijven melden

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat mensen verdachte situaties melden bij de politie. De politie roept daarom "het publiek op om verdachte signalen te blijven melden: chemische geuren, afgeplakte ramen en deuren, verdachte personen die op vreemde tijden rondrijden met busjes".
Over het opvolgen van die tips stelt hij overigens direct: "De recherche kan niet alle tips opvolgen. De politie staat op alle vlakken fors onder druk. Maar als de veiligheid van bewoners in het geding is, moeten we handelen."