L1mburg Centraal: IC's voor kinderen liggen vol

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Documentairemaker brengt oorlogsonderscheiding terug. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van dinsdag 27 december 2022.

Intensive cares voor kinderen liggen vol met jonge patiënten

Grote zorgen bij de academische ziekenhuizen, waaronder het MUMC+ in Maastricht, nu de kinder-ic's plotseling helemaal vol liggen. Dat komt omdat veel jonge kinderen ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus of andere virussen. De ziekenhuizen moeten waarschijnlijk extra maatrelen gaan nemen om de groeiende toestroom aan te kunnen.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Statenleden vinden de werkdruk te hoog

Statenleden, onze volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten, vinden de werkdruk te hoog. Dat zeggen ze in een onderzoek van de NOS. Ze zijn er gemiddeld 20 uur per week aan kwijt en dat is flink aanpoten in combi met je 'gewone werk'.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Documentairemaker brengt oorlogsonderscheiding terug

Het is een gek idee: de onderscheidingen van militairen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, zijn op internet te koop. Een medaille die zij bijvoorbeeld voor moed kregen, kun je al voor een paar tientjes zelf in huis halen. Documentairemaker Jeroen van den Kroonenberg uit Venlo besloot er een te kopen om deze terug te brengen naar de nabestaanden. Hij maakte er een film over.
Bekijk hier de hele reportage terug.

De soepbus van het Leger des Heils

In de decembermaand is er vaak wat extra aandacht voor de medemens. De soepbus van het Leger des Heils die rijdt het hele jaar. In Maastricht bijvoorbeeld, waar hij op dinsdag en donderdag langs een aantal vaste klanten gaat en op het station eindigt. Maar wel met wat extra's, omdat het december is.
Bekijk hier de hele reportage terug.

L1mburg Centraal Jaaroverzicht: weer weerrecords

Storm, droogte, hitte in de zomer, lage grondwaterstanden, bosbranden, lentetemperaturen in de herfst; de natuur krijgt het aardig voor de kiezen. De klimaatverandering lijkt steeds duidelijker te zien, ook in onze provincie. 2021 was het jaar van de overstromingen, 2022 kunnen we wel het jaar van droogte noemen. Daarom is onze weerman en meteoroloog Thijs Zeelen aan tafel.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Sportjaaroverzicht: Fortuna Sittard

Voetbalclub Fortuna Sittard heeft een turbulent 2022 achter de rug. Het eredivisieschap werd maar ternauwernood veilig gesteld, Een geliefde trainer werd ontslagen, waarna een Spanjaard het roer overnam.
Bekijk hier de hele reportage terug.